Як перевірити справжність меду – декілька достовірних способів
Як перевірити справжність меду – декілька достовірних способів
Час читання -хв.
Натуральний справжній мед – цінний продукт, джерело багатьох вітамінів та мінералів. Цілющі властивості продуктів бджільництва людство використовує з прадавніх часів.

Натуральний справжній мед – цінний продукт, джерело багатьох вітамінів та мінералів. Цілющі властивості продуктів бджільництва людство використовує з прадавніх часів. І народна, і сучасна доказова медицина користується медом для лікування різних захворювань. Мед традиційний продукт для раціону українців – з ним готують напої, десерти, їдять у якості самостійної страви.

Мед має чимало чудодійних властивостей. Він здатен відновлювати сили, дарувати енергію та бадьорість, зміцнює імунітет. Японські медики вважають, що мед – найкращий з натуральних продуктів, що благотворно впливають на організм людини. Ще Гіппократ, використовував мед у своїй лікарській практиці та радив вживати щодня невелику кількість меду кожній, навіть здоровій, людині. Це можна робити лише у тому випадку, якщо немає алергічних реакцій.

У чому ж користь натурального меду? Він містить вітаміни групи B і C, різні мінеральні речовини, сірку, хлор, калій, магній, залізо, глюкозу, білок, фруктозу. Природній склад меду справді дивовижний. Користуючись популярністю цього продукту, який можна вважати національним надбанням для України, шахраї продають чималу кількість підробленого меду, до якого додають промисловий цукор. Як убезпечити себе від придбання неякісного продукту? Головна порада – купувати мед лише у мережах, які варті довіри. В асортименті торгівельних центрів METRO – винятково якісний мед українських виробників.

Але все одно краще знати декілька методів, як перевірити мед на наявність цукру. 

Недобросовісні виробники додають до меду різноманітні домішки, щоб збільшити об’єм продукту. Це, зокрема, патока, цукор, борошно, крохмаль, крейда тощо. Але найчастіше використовують білий цукор, за допомогою якого намагаються «замаскувати» неякісний, незрілий мед, в якому ще є волога, тому що його в гонитві за прибутком зарано відкачали.

Щоб упевнитися, що у вашому улюбленому меді немає доданого цукрового піску, використайте такі народні методи перевірки:

  1. Чайну ложку меду розмішайте у чашці теплого чаю. Завважте, що рідина має бути саме теплою, а не окропом. Натуральний мед розчиниться у напої повністю. Якщо до меду було додано промисловий цукровий пісок, випаде незначний, але помітний осад.
  2. Другий метод потребує шматочка білого хліба. Візьміть лише м’якуш та покладіть його на 10 хвилин до тарілочки з медом. Якщо продукт натуральний, хліб стане помітно твердішим. Якщо ж стане м’яким та навіть розкисне, це погана новина та означає, що в меді з великою вірогідністю присутній цукор.
  3. Для наступного експерименту знадобиться шматочок не твердого паперу. Ідеально підійде звичайна паперова серветка або паперовий рушник. Нанесіть на папір крапельку меду. Якщо навколо неї з’явиться вологий слід – це підтвердження того, що у меді є доданий цукор.
  4. Наступний метод – по суті, продовження попереднього дослідження. Спробуйте підпалити папірець, на якому є крапля меду. Якщо він натуральний, то не потемнішає та не згорить під час контакту з вогнем. Але якщо в меді є цукор, то він перетвориться на обвуглену грудку.

Знаючи, як перевірити мед на цукор в домашніх умовах, також слід дослідити наявність у продукті інших сторонніх домішок:

Крейду можна виявити за допомогою оцту. Для цього треба зробити розчин з теплої води та невеликої кількості меду. Якщо в ньому є крейда, то після додачі оцтової есенції розчин почне шипіти, виділяючи кисень, то крейда є.

Крохмаль або борошно виявляється також за допомогою нескладного хімічного досліду. Розбавте трохи меду водою і додайте туди краплю йоду. Якщо рідина набула синього кольору, то в ній однозначно є крохмаль або борошно.

Перевірка на додавання крохмальної патоки. Щоб упевнитися, що в меді немає крохмальної патоки, необхідно приготувати розчин з водою в пропорції 1 до 2. При додаванні декількох крапель нашатирного спирту в розчин, він не повинен стати бурого кольору. Якщо це таки сталося, у меді виявлено крохмальну патоку.

Як упевнитися, що мед натуральний

Найчастіше, щоб покращити смакові якості меду та збільшити його об’єм, до натуральної сировини додають саме цукровий сироп. Якщо його в меді велика кількість, то цей продукт вже не можна вважати натуральним та жодної користі він не принесе. Є ще декілька методів, які варто записати в нотатки тим, хто не уявляє свого життя без солодкого продукту бджільництва.

По-перше, натуральний мед має бути тягучим. Це означатиме, що його нічим не розбавляли. Ознака натуральності продукту - це коли мед продовжує тягнутися при його нагріванні до 20 градусів. Нагріту сировину спробуйте «намотати» на ложку. Натуральний мед піддаватиметься, розбавлений сурогат стане натуральним та стікатиме з ложки, як вода.  

По-друге, натуральність меду можна достовірно перевірити через його вагу! Це найпростіший спосіб, про який не знає більшість споживачів. Просто запам’ятайте, що літр справжнього меду важить приблизно півтора кілограми.

Споживайте корисне!