Як варити креветки правильно: моменти, які важливо враховувати
Як варити креветки правильно: моменти, які важливо враховувати
Час читання -6хв.
Варити креветки потрібно не довго: лише 2–5 хвилин. Які ще секрети варто знати для приготування смачних морепродуктів, — поділилися шеф-кухарі.

Відварити креветки — справа простіша простого. Адже сьогодні в більшості магазинів продаються вже варено-заморожені морепродукти. Залишається лише розморозити та довести продукт до готовності. Проте, не знаючи важливих нюансів, їх легко зіпсувати і замість м’якого ароматного м’яса креветок отримати резинову гумку. Прості рецепти і секрети приготування допоможуть уникнути помилок.

Важливі правила

  1. Якщо ви не живете біля моря чи океану, купуйте лише заморожені морепродукти. Свіжі креветки дуже швидко псуються, тому добросовісні продавці не будуть ризикувати й продавати охолоджені. Свіжі ракоподібні потрібно готувати в день вилову.
  2. Віддавайте перевагу креветкам у панцирі: по ним зручніше перевірити свіжість продуктів.
  3. Розморожуйте морепродукти попередньо перед приготуванням. Якщо занурити у гарячу воду заморожені креветки, температура відразу понизиться і м'ясо провариться нерівномірно. Аби швидше розморозити продукти, поставте їх під холодну воду.
  4. Варіть креветки з головою і панциром. Так вони зберігають свій смак і аромат.
  5. Не потрібно варити креветки довго, адже вони повністю втрачають свою харчову цінність і смак. Невеликі ракоподібні готуйте не більше 2 хвилин, крупні екземпляри — від 3 до 7хвилин. Орієнтуйтеся на колір панциру. Якщо він рожевий і креветки сплили на поверхню води, вимикайте вогонь. Ліпше зняти трохи раніше, адже м'ясо ще деякий час продовжує варитися. Щоб миттєво зупинити процес варіння, викладіть готові морепродукти в миску з водою і кубиками льоду.
  6. Сіль додавайте із розрахунку 1–1,5 столової ложки на літр.

Як варити креветки заморожені

На прилавках магазинів можна зустріти декілька варіантів креветок: свіжозаморожені і варено-морожені. Зазвичай це просто свіжі не очищені ракоподібні, відварені на підприємстві. Відрізнити їх від свіжоморожених нескладно: вони мають яскравий рожево-помаранчевий колір. Також у продажу зустрічаються очищені креветки, повністю готові до вживання. Їх використовують переважно у салати. Такі морепродукти не потрібно додатково проварювати: достатньо просто розморозити й обдати гарячою водою.

Інгредієнти на 2 порції:

  • вода — 1,5 л;
  • креветки — 500 г;
  • лавровий лист — 2–3 листочки;
  • чорний перець;
  • зубчик часнику;
  • половинка лимона;
  • оливкова олія — 1 ст. л.

 

Час приготування — 7 хвилин.

 

Покроково:

  1. Наливаємо в каструлю воду і ставимо на середній вогонь. Чекаємо поки закипить.
  2. Заморожені морепродукти відправляємо у киплячу воду, додаємо лавровий лист, часник і перець. Вичавлюємо половинку лимона.
  3. Через 1 хвилину вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо на 2 хвилини.
  4. Перед подачею зливаємо воду, очищуємо, викладаємо морепродукти на тарілку, збризкуємо оливкою олією. Смачного!

Як варити креветки свіжі

Свіжі креветки завжди мають сірий колір і приємний аромат моря. Щоб морепродукти були соковитими та ароматними, бажано їх відварити зі спеціями.

Інгредієнти на 2 порції:

  • вода — 1,5 л;
  • свіжі креветки — 500 г;
  • морква середнього розміру — 1 шт.;
  • стеблини селери — 20 г;
  • чорний перець — 5 г;
  • лимон — 2 скибки;
  • ароматні трави за смаком.

 

Час приготування — 5 хвилин.

 

Покроково:

  1. У невелику каструлю наливаємо воду, кладемо порізану моркву, стеблини селери, скибку лимона і спеції. Ставимо на вогонь і додаємо сирі креветки. Даємо закипіти.
  2. Як тільки вода закипить, через 1 хвилину вимикаємо вогонь. Залишаємо їх у гарячій воді під закритою кришкою ще на 1 хвилину.
  3. Дістаємо креветки або зливаємо воду на сито. Занурюємо у холодну воду.
  4. Очищуємо або відразу подаємо на стіл зі скибкою лимона. Смачного!

Як варити креветки королівські: покроковий рецепт

Королівські креветки відрізняються розміром (вони крупніші) і смачним ніжним м’ясом. Чистити їх легко, тому зазвичай вони продаються варено-мороженими у панцирі. Залишається лише підкреслити їх природний смак та правильно підготувати до столу.

Інгредієнти на 2 порції:

  • вода — 1,5 л;
  • королівські креветки — 500 г;
  • часник — 3 зубчики;
  • кріп — пучок;
  • сіль — 1,5 ст. л.

 

Час приготування — 6–8 хвилин.

 

Покроково:

  1. Попередньо розморожуємо креветки. Якщо потрібно їх приготувати швидко, обдаємо холодною водою.
  2. У каструлю набираємо воду і ставимо на вогонь.
  3. Як тільки вода закипить, кидаємо порізаний часник, кріп. Солимо.
  4. У киплячу воду занурюємо креветки, помішуючи варимо 3 хвилини.
  5. Готові морепродукти матимуть світлий панцир і спливуть на поверхню води. Дістаємо їх шумівкою.
  6. Подаємо до столу як закуску або використовуємо до гарніру. Смачного!

Варено-заморожені креветки в пиві

Кухарі кажуть, що в пиві морепродукти по особливому розкривають свій смак та стають дуже ніжними. Спробуємо приготувати за рецептом шеф-кухарів.

Інгредієнти на 4 порції:

  • креветки — 1 кг;
  • лавровий лист — 2–3 шт.;
  • перець горошком;
  • корінці кінзи;
  • лимон — половина;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • соєвий соус — 15 г;
  • пиво — 175 мл;
  • вода — 1,8 л;
  • сіль — за смаком.

 

Час приготування — 10–15 хвилин.

 

Покроково:

  1. Ставимо каструлю з водою на вогонь, нагріваємо.
  2. Нарізаємо цибулю півкільцями.
  3. У гарячу воду виливаємо пиво, кидаємо кінзу, скибки цибулі, половинку лимона, часник.
  4. Додаємо соєвий соус, лавровий лист, перець, досолюємо за смаком.
  5. Коли вода закипить, даємо поваритися бульйону 5 хвилин.
  6. Додаємо попередньо розморожені креветки, чекаємо доки відвар знову закипить.
  7. Як тільки вода закипить, вимикаємо вогонь і дістаємо креветки.
  8. Подаємо з лимоном або білим соусом. Смачного!