У чому відмінність пекана від волоського горіха?

У чому відмінність пекана від волоського горіха?

Час читання -4хв.
Бутерброд з ковбасою чи жменя горіхів? Горіхи вибирають ті, хто дбає про своє здоров'я й каже «так» корисним жирам та білковій їжі. Сьогодні на ринг виходять пекан та волоський горіх. Як ви вважаєте, хто переможе?
Горіхи – невід'ємний продукт здорового харчування. Суперфуд допомагає підтримувати здоров'я серця, судин та мозку. За рахунок великого вмісту протеїну, клітковини, заліза, магнію, фосфору та інших мікроелементів. У деяких горіхах концентрація речовин вища, але у будь-якому разі всі вони корисні. І пекан, і волоський горіх відносять до найцінніших продуктів, які мають бути у повсякденному раціоні.

Пекан та волоський горіх: відмінності 

Говорячи про пекан та волоський горіх перше, що варто сказати – вони близькі «родичі», оскільки обидва належать до сімейства Горіхові, ростуть на деревах й схожі за смаковими характеристиками. Однак є й відмінності, наприклад:

  • Батьківщина пекана ― південно-східна частина США зі спекотним вологим кліматом. Індіанці робили з горіха напій, перетираючи його в кашицю. А ось батьківщина дерева волоського горіха ― зона від Балкан до Китаю.
  • Ядра пекана більші, продовгуваті з гладкою тонкою шкаралупою, яка легко розколюється. Перегородок немає. У волоського горіха все навпаки.
  • Пекан солодший й ніжніший на смак, з вершковими нотками. Грецький же має чітко виражену гіркуватість, причина якої ― йод.

Дерево пекан може вирости до 65 м у висоту з діаметром стовбура до 2,5 м. Плодоносить щороку протягом усього життя. Дерево волоського горіха у висоту зростає до 30 м, а починає плодоносити у віці 7-10 років. Обидва види дерев ― довгожителі, вік деяких досягає 300-400 років.

Порівнюємо, що корисніше волоський горіх або пекан

Кожен горіх має свої переваги. Наприклад, у мигдалі багато магнію, а кеш'ю є найнижчим за калорійністю. А ось вирішити, що корисніше волоський горіх або пекан, можливо лише вивчивши їх властивості.

Пекан ― рослинна заміна тваринним білкам з безліччю мінеральних елементів, вітамінів та антиоксидантів. Вживання його в їжу дозволить:

  • прискорити білковий та вуглеводний метаболізм;
  • зміцнити імунітет;
  • прискорити регенерацію клітин;
  • зробити кісткову систему міцніше;
  • нормалізувати процеси травлення;
  • зменшити артеріальний тиск.

Волоський горіх не менш корисний, оскільки є джерелом йоду та амінокислот. Крім того, елементи у складі сприяють:

  • поліпшенню пам'яті, розумової діяльності;
  • зниженню рівня холестерину в крові;
  • зміцненню стінок судин;
  • поліпшенню роботи кишківника, створення корисної мікрофлори.

 

Ядра обох горіхів здавна використовували у кулінарії та народній медицині.

Пекан або волоський горіх: використання в десертах, закусках, пирогах

Ввівши в повсякденний раціон пекан або волоський горіх важливо пам'ятати про кількість та частоту споживання, оскільки вони дуже калорійні. Наприклад, в 100 г пекану міститься 700 ккал, а в 100 г волоського горіха ― 650 ккал. Добова норма дорослої людини становить від 15 до 30 г (10-12 горіхів). І вибирати бажано сирі ядра, у яких не буде окислених жирів.

Якщо говорити про поєднання з продуктами, то обидва види горіхів ідеально доповнять страви з м'яса, фруктові та овочеві салати, гарніри, а також десерти. Знамениті шеф-кухарі включають пекан у шоколадні та ванільні десерти, тим самим посилюючи їх аромат та післясмак. Особливо популярні пироги та мафіни з пеканом, торти та чизкейки. Також горіх добре поєднується із сирами, бальзамічним оцтом. А як щодо апельсинової кави з пеканом? Рецепт досить простий:

  1. Підсмажте горіхи в духовці при t=180℃ до золотистого кольору (8-12 хвилин).
  2. Змішайте зерна кави з пеканом і подрібніть.
  3. Зваріть каву у пропорції 1 ст.л. порошку на 150 мл води.Досить 3-х хвилин після закипання ― за цей час дрібні частинки пекан віддадуть свій аромат та смак.
  4. Додати апельсиновий сироп.
  5. Подавайте в холодному або гарячому вигляді.
Цінний у кулінарії ще один різновид ― грецький горіх, різниця якого полягає у пікантній гірчинці. Його додають у торти, тістечка, східні ласощі (щербет, нуга), основні страви та закуски. Також готують із нього соуси. Він надає стравам неповторного смаку.

Як вибирати горіхи?

Купувати горіхи краще в неочищеному вигляді з цілісною шкаралупою ― так ви зменшите ризик придбання горіха, ураженого цвіллю і шкідниками. Зверніть увагу на термін придатності, вказаний виробником. В ідеалі купуйте суперфуд у спеціалізованих магазинах або обладнаних відділах гіпермаркетів. Зберігати горіхи краще у скляному посуді із щільно закритою кришкою та у темному місці.