Каштани: як їх готувати та правильно обирати
Каштани: як їх готувати та правильно обирати
Час читання -5хв.
Смажені каштани — улюблена осіння страва в Європейських країнах. Там із ними готують випічку, їдять цілими та додають у другі страви. Для гарного смаку є свої секрети приготування.
Смажені каштани для більшості українців — це диковинка. А от для жителів Європи, особливо Середземномор’я, це улюблений продукт на осінньому столі. Саме в цей час збирають врожай та влаштовують кулінарні фестивалі, свята та дегустації. Готують каштани різними способами, подають у ресторанах чи просто на вулицях у паперових пакетах. Як зробити плоди смачними та м’якими, — поділимося секретами європейських шеф-кухарів.

Чи всі каштани їстівні: як правильно обрати

Каштани дуже популярна страва в Італії, Франції, Іспанії. Їх їдять смаженими і відвареними, печеними і сушеними. Додають до солодких і солоних страв, а також готують з ними креми, пасту, поленту, млинці та пиріжки. В Туреччині популярні карамелізовані горіхи. А на Кавказі їх подають з цибулею, м’ясом і гранатовими зернами.

Проте, якщо вже зараз ви вирішили піти до найближчого парку та назбирати каштанів на вечерю, спішимо розчарувати — звичайний Кінський каштан не підходить для приготування і вживання в їжу. Для цього потрібно шукати в магазинах спеціальні види: в наших широтах вони не ростуть і привозяться із-за кордону. Переважно це європейські або турецькі горіхи.

Купуючи каштани в магазині, потрібно вибирати округлі горіхи, з блискучою чистою шкіркою, без плям чи пошкоджень. Зберігаються вони недовго: вже через 4–5 днів сохнуть і втрачають властивості. Тому їх варто готувати одразу. У каштанів, що полежали, шкіра продавлюється і деформується. У свіжого — тверда.

Види їстівних каштанів, смак і аромат

Найпопулярніший їстівний вид — каштан посівний. До них належать рідкісні іспанські каштани з Галісії. За смаковими якостями з ними може посуперничати американський каштан або японський посівний. В Італії ростуть дикі каштанові ліси, куди щоосені поспішають любителі поласувати свіжими горіхами. Плоди можна вживати навіть сирими.

В Японії також, на острові Хонсю, поширений ароматний каштан Тамба — справжній делікатес за оцінкою гурманів. Вони солодкі та особливо ніжні на смак. З них готують начинку для вафель, додають до рисових кульок або просто до гарячих напоїв.Європейські каштани на смак нагадують щось середнє між солодкою картоплею і фундуком. Але смачні вони лише теплими, навіть гарячими. Якщо каштани охололи, їх ліпше додати у якусь страву.

Також різні сорти відрізняються за розміром: на Кавказі, в Азії і деяких країнах СНГ ростуть дрібні каштани: розміром як волоські горіхи. А от справжні гіганти поширені в Італії, Сицилії. Там вони за розміром наче мандарин.

Каштани: як готувати на сковород

Каштани дуже зручні в приготуванні: вони нейтральні за смаком, поживні і добре вбирають в себе аромат інших інгредієнтів. В Європі найчастіше їх готують просто на відкритому вогні. Далі вживають самостійно, поливають сиропом, запивають яблучним сидром чи вином.

Інструкція:

  1. Ретельно промиваємо каштани. Якщо вони свіжі, готуємо відразу, якщо полежали або куплені в магазині — вимочуємо у воді 15–20 хвилин.
  2. Робимо на каштанах розрізи.
  3. Беремо сковороду з товстим дном і стінками (не тефлонову). Ставимо на великий вогонь.
  4. На розігріту сковороду висипаємо каштани.
  5. Постійно перемішуючи, смажимо 15–20 хвилин. Час приготування залежить від сковороди та розміру каштанів.
  6. Як тільки горіхи підсмажаться (буде темна шкіра та аромат диму), накриваємо сковороду кришкою і залишаємо на 5 хвилин. Також можна одразу зняти каштани та загорнути їх у рушник.
  7. Викладаємо каштани на тарілку. Трохи охолоджуємо і чистимо від оболонки. Подаємо за смаком.

Їстівні каштани: як готувати в мікрохвильовій пічці

Приготовані у такий спосіб каштани вживаються цілими, як горіхи, або додаються в різні страви: до м’яса, у випічку.
Швидкий і простий спосіб приготування:

  1. Каштани ретельно промиваємо. Якщо вони свіжі, готуємо відразу, якщо полежали або куплені в магазині — вимочуємо у воді 15–20 хвилин.
  2. Робимо на каштанах розрізи, кладемо в придатний для мікрохвильової пічки посуд.
  3. Додаємо невелику кількість води: на дні, щоб не покривала самі горіхи.
  4. Ставимо у мікрохвильову піч на максимальну потужність на 3–5 хвилин.
  5. За 30 секунд до готовності зливаємо воду і підсушуємо.
  6. Як тільки дістаємо каштани, їх потрібно відразу почистити.

Смажені каштани: як готувати в духовці

У духовці каштани за смаком майже не відрізняються від попередніх двох варіантів, проте час готування трішки довший. В Італії горіхи додатково накривають мокрим рушником, створюючи парниковий ефект. Проте можна готувати і на сухій формі.

Покроково:

  1. Каштани ретельно промиваємо (логіка така сама, як у попередніх рецептах).
  2. Робимо на каштанах розрізи.
  3. Форму для випікання застилаємо пергаментом і висипаємо каштани.
  4. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на режим конвенції. Залишаємо на 15 хвилин.
  5. Перемішуємо каштани і ставимо ще в духовку на 7–10 хвилин. Великі горіхи —на 15 хвилин.
  6. Після приготування посипаємо будь-якою улюбленою приправою. Смачного!