Смачні святкові салати на Новий рік. Правда про олівʼє, шуби та мімози та що приготувати ще до столу ➤ Офіційний сайт МЕТRО Україна

Рецепт салатів на Новий Рік: правда про Олівʼє, Шубу та Мімозу та як приготувати щось нове до столу

Час читання - 5 хв.
Новорічні страви

Переосмислення та повернення до власної кулінарної ідентичності – вже сталий український тренд. Наразі не лише Євген Клопотенко продовжує боротьбу проти Олів’є на новорічних столах українців, а й самі люди активно цікавляться традиційними стравами до Нового Року та Різдва.
Ще 100 років тому наші застілля виглядали зовсім по-іншому. Але війни, ідеологія радянського союзу та штучне насадження непитомих для України традицій призвели до того, що тільки зараз до нас повертаються знання про такі страви, як шпундра, пісний борщ із вушками, овочеві голубці тощо. Однак зараз складно уявити таке, щоб на столі були відсутні смачні новорічні салати. Тому пропонуємо розібратися з історією ще досі популярних салатів і вирішити, що смачного приготувати в Новорічну ніч.

Уся правда про радянське Олів’є

Картопляний салат
Якщо шукати інформацію, то ви дійдете висновку, що це швидше за все абсолютно радянський салат. Ймовірно, він зʼявився за часів імперії, зник у період революції та відродився вже після, проте в дешевшій, не «буржуйській» версії. Та й легенда про те, що це французький салат від Люсьєна Олівʼє, який адаптували, прибравши дефіцитні продукти, на жаль, не є підтвердженою. Навіть аналоги, які ви знайдете в Європі та Америці, привезені туди радянськими мігрантами та зазвичай відомі як «russian salad».

Проте є німецький картопляний салат. За ним не закріплена точна історична фігура, але в Європі його готували ще у XVI сторіччі. А в Америці цей салат зʼявився у XIX столітті завдяки німецьким емігрантам (виходить, задовго до радянського союзу). І вже пізніше він дістався Азії, тож навіть японці мають свій картопляний салат, проте тут у кулінарних джерелах визнається вплив Олівʼє. Японська версія трохи солодша, ніж німецька, готується з японським майонезом (розвиток виробництва якого і вплинув на поширення рецепта), рисовим оцтом, гірчицею karashi та товченою картоплею. Також може містити шинку або бекон, кукурудзу, моркву та огірок. Загалом японці у своїй культурі мають кулінарну течію yoshoku – це японська кухня, яка формувалася під впливом Заходу (переважно Європи).

Якщо повертатися до німецької версії, то основні інгредієнти: картопля, майонез, яйця та кріп. Також є версія з беконом. Її відмінність – приготування без майонезу. Замість нього використовується соус вінегрет. Тож якщо доречність радянського Олівʼє під питанням, то європейські картопляні салати – гарна альтернатива. Вони прості, швидкі, недорогі та доволі вишукані, якщо замінити майонез іншим соусом.

Салат Шуба – просто, смачно та чи цікаво

Оселедець під шубою
Шукаючи рецепти салатів на Новий Рік, Шуба трапиться вам у великій кількості підбірок. Тут є декілька версій походження, та важко відстежити, яка саме дісталася радянського союзу. Проте можна бути впевненими, що це не радянський винахід. Отже, які факти маємо:
  • На Галичині готували подібний салат у XIX сторіччі.
  • Салати з картоплі, буряка та оселедцю є в Норвегії (Sildesalat) та Німеччині (Roter Heringssalat).
  • У Львові споживання оселедцю фіксоване із XVII сторіччя. Його подавали з різними додатками, схожими на інгредієнти сучасної Шуби.
  • Поляки мають свої салати з оселедцем: Sałatki śledziowe та Śledź pod Pierzynką.
Загалом зараз є різні ідеї приготування: дешеві з базовими інгредієнтами, найновіші з іншими сортами риби та цікаві, що є варіацією на тему ролів.

Чим замінити Мімозу в Новорічну ніч

Салат з морепродуктами
Складно виявити першоджерело цього салату. Ймовірно, саме ця версія радянська. Проте французи мають схожі салати з тертим зверху яйцем, але без риби, а також фаршировані яйця Oeufs Mimosa. Найкращі альтернативи: салат з морепродуктами (мідіями, креветками, кальмарами тощо), авокадо та огірком або з тунцем та яйцями.

Які є найновіші ідеї новорічних салатів до столу

Новорічний стіл
Якщо вам треба рецепт новорічних салатів на святковий стіл, то можна взяти за основу картопляний та замінити окремі інгредієнти новими. Наприклад, пекінська капуста чи мікс салату замість відварених і консервованих овочів, крабові палички чи філе курки замість ковбаси, білий йогурт + гірчиця замість майонезу. Нові легкі салати на Новий Рік – це завжди щось таке, що не перевантажує підшлункову залозу. Чудове поєднання – мікс салату, груша та горгонзола або мікс салату, хамон, мандарин і заправка з апельсиновим соком і гірчицею. Вони доповнять смакові враження, якщо на основне подати гарнір з мʼясом кролика чи качкою.

Попри складну історію та наш процес переосмислення минулого, важливо пам’ятати: їжа — це не лише про традиції, а й про те, як ми їх відчуваємо сьогодні. Багато страв, які здаються нам «радянськими», насправді мають глибше й різноманітніше коріння, що виходить далеко за межі тієї епохи.

Ми можемо переосмислювати рецепти, адаптувати їх, повертати їм справжнє європейське або регіональне звучання — і при цьому залишати собі те, що нам смакує та відгукується.

Тож головне — не відмовлятися від улюбленого через стереотипи, а знаходити у звичних стравах власний сенс. Саме так і народжуються нові українські традиції: коли ми свідомо обираємо, що залишити, що змінити та що передати далі.