Масляна (або ще Сиропуст,
Колодій в Україні) – це пристосована до християнських правил язичницька
традиція, яка дійшла до наших часів у трансформованому вигляді. Зберігши, в
основному, святкові проявлення – застілля з млинцями та іншими стравами,
хороводи, вогнища, веселощі. Загалом святкування кінця зими та настання весни
характерне в тій чи іншій формі для багатьох європейських країн. Це дивовижно,
але легендарний Венеційський карнавал також має стосунок до підготовки до
Великого посту, чим і є, по суті, тиждень Масляної. Сама назва «карнавал»
походить з латини, carnem vale означає «прощавай, м’ясо». В Чехії це свято
називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти. В Україні,
яка славиться різноманіттям традицій в залежності від регіону, Запусти, Пущення,
Заговини, Сирний тиждень, Жирний тиждень. В незалежності від країни, цей
тиждень – шанс смачно поїсти перед тим, як наступить Великий Піст аж до
Великодня.
У православних церковних
книгах зазвичай цей період називають інакше: м'ясопусним або сиропустним
тижнем. В цей час, протягом тижня, всім віруючим дозволяється пекти млинці, а
також вживати в їжу вершкове масло, молоко та яйця. Також дозволено рибу та
всіляку випічку, мед, горіхи тощо. Тому на Масляну варто порадувати себе не лише млинцями.
Хоча без них важко уявити цей тиждень, коли прийнято пекти величезну кількість
млинців з різноманітними начинками, запрошувати гостей та гучно святкувати. Є
десятки рецептів цієї страви – на молоці, на кефірі, на рисовому та
картопляному відварах, заварні, дріжджові, безглютенові тощо. Є можливості для
експериментів на Масляну, в рамках яких можна використати не лише пшеничне
борошно, а й гречане, рисове, кукурудзяне. Якщо готувати на такій основі, у
страві не буде глютену.