Сервірування столу на двох: правила та гарні приклади оформлення
Охайна сервіровка за всіма актуальними канонами — це знак поваги до гостей, спосіб створити святкову атмосферу, а також показник гарного смаку господині.

Охайна сервіровка за всіма актуальними канонами — це знак уваги та поваги до гостей, спосіб створити святкову атмосферу, а також показник гарного художнього смаку господині. Є така магія: навіть якщо закуски та страви найпростіші, а стіл оформлено, як у ресторані, то частування перетворюється на гурманський бенкет. Деякі з правил сервірування можна використовувати щоденно у побуті — це також додасть атмосферності домашнім посиденькам.

Оформлення столу в домашніх умовах залежить від приводу, часу дня, тематики і меню, але мета сервірування одна — розкласти посуд і столові прилади так, щоб застілля було зручним та приємним. У ресторанах, де дотримуються усіх правил столового етикету, варто використовувати максимальну кількість столових приборів, викладаючи на стіл усе необхідне для споживання салатів, закусок, морепродуктів та риби, головної страви та десерту. Також для класичного сервірування обов’язкове використання бокалів різноманітного призначення. Такий підхід передбачає, що гість ресторану може замовити, що завгодно — на столику на нього вже чекають усі необхідні прибори. Але якщо свято заплановано вдома, не варто викладати на стіл усе, що є у посудній шафі. Перелік страв та напоїв уже відомий, тож накривати стіл можна, виходячи з меню.

Сервіровка столу на двох — послідовність дій

Незалежно від того, де планується обід чи вечеря, є класична схема сервірування. Вона складається з таких етапів:

  1. Скатертина. Вважається, що для канонічного сервірування вона необхідна, але різні стилі оформлення столу допускають її відсутність. Можна замінити скатертину індивідуальними килимками під тарілку — плетеними, з тканини або інших матеріалів. У будь-якому разі, не варто ставити тарілки та класти прибори просто на стіл.
  2. Тарілки. Першою ставиться сервірувальна велика тарілка, а на неї вже — менша за діаметром закусочна. Можливі варіанти і без використання основної великої тарілки — якщо під час вечері не планується подавати основні гарячі страви, або вони подаватимуться порційно, на окремих тарілках. Якщо буде подано першу страву, на закусочну тарілку встановлюється глибока супова. Ліворуч вгорі від тарілок ставиться пиріжкова або хлібна тарілочка, а також спеціальні десертні тарілки (якщо є потреба). Канонічна відстань від краю столу до основної тарілки — 2 см.
  3. Столові прибори. Їх кладуть з боків відповідно до кількості змін страв (увігнутою стороною до столу). Праворуч від тарілок розташовують ножі і ложки; зліва — виделки. Зверху можна покласти чайну ложку. Святкова сервіровка в домашніх умовах не вимагає наявності великої кількості спеціальних ножів, виделок і ложок. Найчастіше вистачає одного ножа, однієї виделки та кількох ложок (для супу і десерту).
  4. Бокали, склянки, фужери тощо. У класичній схемі присутні бокали для червоного та білого вина, шампанського відповідної форми, а також бокал для простої води. Накриваючи стіл на двох, можна обмежитися бокалами та склянками лише для тих напоїв, які будуть подані. Не варто перевантажувати композицію зайвими предметами. Ставте лише те, що точно знадобиться.
  5. Серветки. Щодо них немає жодних суворих правил. Можна скріпити лляну серветку спеціальним кільцем. Класичний прийом — конус на тарілці, або ж покладена між основною та закусочною тарілкою серветка. Ще один зручний варіант — встановити на столі спеціальні підставки для серветок.
  6. Декор. Може бути тематичним (до Нового року, Дня закоханих, дня народження тощо). Універсальний декор — вазочки із квітами. Проявіть фантазію — лаконічним декором стане навіть проста гілочка розмарину, покладена на тарілку. На Різдво декоруйте стіл шишками та гілками ялинки, на Великдень — яйцями чи фігурками кроликів, вечеря закоханих — саме час для романтичного декору.
В оформленні столу є свої модні тенденції та тренди. Наразі модними є варіанти у монокольорах, приміром — у білому. Лаконічність та відсутність зайвих деталей — ще один актуальний тренд. Важливе правило, якого варто дотримуватись, аби ваш святковий стіл виглядав гарно та актуально. Тарілки мають бути в одному стилі та з одного сервізу, принаймні — однакового кольору чи відтінку. Те саме стосується приборів та бокалів. Виглядає не дуже гарно, коли гостеві пропонують одночасно кришталевий бокал із позолотою та звичайну склянку.