Грецький йогурт: історія виникнення
Грецький йогурт: історія виникнення
Час читання -3хв.
Грецький йогурт — це особливий тип йогурту, який раніше виготовлявся лише з овечого молока та обов’язково фільтрувався. Тому продукт набував густої ніжної текстури.

Якщо немає змоги відвідати сонячну Грецію, спробуйте її на смак. Грецький йогурт — унікальний молочний продукт, один із фаворитів серед мешканців Середземномор’я. У Греції його вживають і як самостійну страву, і як соус до м’яса і риби, заправку для салатів, десерт із фруктами та горіхами. Взагалі йогурт вважається найдавнішим молочним продуктом, якому вже більше 1000 років. Кажуть, що перші рецепти були знайдені ще на древніх єгипетських папірусах. І в грецького продукту не менш цікава історія. 

Грецький йогурт: історія 

За легендою виробництво йогурту зародилося випадково. Кочовики, які брали молоко з собою у шкіряних глечиках, під час своїх довгих мандрів побачили, що замість молока в їх запасах утворилася густа біла речовина. Їм сподобався смак продукту, тому з часом його стали виготовляти спеціально. Фракійці за допомогою бродіння зберігали молоко на більш тривалий час в умовах спекотного клімату. Спочатку йогурт робили з молока вівець, коней, а пізніше і з коров’ячого.

Майже так випадково з’явився і грецький йогурт: кажуть, що один із власників овечої ферми залишив глечик із молоком у теплому місці. Молоко перетворилося на більш густу масу з приємним вершковим смаком. Поряд з оливками, оливковою олією і сиром фетою, йогурт у сучасній Греції належить до щоденних продуктів вживання.

 

Чим відрізняється грецький йогурт від звичайного?

Грецький продукт більш густий, як порівняти зі звичайним класичним питним йогуртом. Він схожий на сметану. Це пов’язано з високою концентрацією молочнокислих бактерій та спеціальною фільтрацією. Під час фільтрації видаляється майже вся сироватка. В Греції він так і називається — странгисто яурти — проціджений йогурт. Водночас повністю зберігається аромат продукту, але смак стає більш ніжним, легким, схожим на вершки чи сметану. 

Грецький йогурт: як з’явився сучасний продукт

Грецький йогурт — фільтрований продукт, з якого видаляють майже всю рідку частину. Завдяки цьому продукт не має типового кислуватого присмаку, а його консистенція більш густа. Справжній йогурт у Греції схожий на сир. Для його виготовлення використовують вдвічі більше молока, ніж зазвичай, і два штами корисних біфідобактерій.

Своєї популярності у всьому світі цей продукт набув завдяки маркетинговому успіху грецької компанії FAGE. Саме вони вперше стали продавати фільтрований продукт із коров’ячого та овечого молока у США під назвою «грецький густий йогурт». Сьогодні його можна зустріти на продуктових полицях майже в будь-якій країні світу. Компанія має власні представництва в Америці і Західній Європі.

 

Різновиди грецького йогурту

У самій Греції виготовляють декілька видів продукту:

  1. Зі скоринкою. Класичний і популярний у Греції вид йогурту. Він продається в магазинах та на фермах, має характерну скоринку зверху. Це молочний жир, що в процесі приготування підіймається та твердіє. Такий йогурт частіше стає основою для соусів і салатних заправок, бо має незначну кислинку.
  2. Класичний без скоринки. Цей різновид йогурту готується за такою ж технологією, як і попередній. Але щоб не утворювалася скоринка, майстри часто його перемішують. В нього більш м’яка бархатиста консистенція та більш збалансований вершковий смак.
  3. Віджатий. Йогурт, з якого прибирають зайву вологу. Для цього класичний йогурт без скоринки перед фасуванням перекладають у мішечок і підвішують на добу. За цей час із нього виділяється волога і продукт набуває більш твердої густої консистенції.

 

Особливості грецького йогурту

Традиційний грецький йогурт виготовляється з коров’ячого або овечого молока та має високу концентрацію молочнокислих бактерій. Також у ньому міститься вдвічі більше білка, ніж у звичайному йогурті. А от лактози немає, тому він добре засвоюється дорослими і дітьми.

Попри вишукані смакові характеристики, цей продукт дуже корисний. У ньому багато кальцію, магнію і натрію. Саме грецький різновид стабілізує рівень глюкози в крові та нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Калорійність продукту невисока, тому його вживають люди на дієті та спортсмени.

Лікарі називають грецький йогурт суперпродуктом та обов’язковим інгредієнтом у раціоні довгожителів. Вживати можна як окремо, так і додавати в салат, використовувати замість звичної сметани.