Торт «Монастирська хата» — класичний десерт за всіма правилами
Торт «Монастирська хата» — класичний десерт за всіма правилами
Час читання -3хв.
Цей торт із цікавим смаком не схожий на жоден у світі десерт. Кислинка вишні, ніжний крем, м’яке тісто в трубочках роблять його справді оригінальним та незабутнім.

Цей торт із цікавим смаком не схожий на жоден у світі десерт. Кислинка вишні, ніжний крем, м’яке тісто в трубочках роблять його справді оригінальним та незабутнім. Незважаючи на складність приготування цього торта, печеться він швидко й легко, а смак його справді вартий витрачених на нього зусиль. 

Наведемо кілька цікавих фактів про цей десерт. 

За першою рецептурою як начинку для трубочок використовували не вишні без кісточки, а чорнослив. Саме він, за кулінарною легендою, символізував чорний одяг ченців із монастиря. Нібито саме через це торт і отримав свою незвичну назву. 

Існує кілька варіантів приготування торта «Монастирська хата»: крем може бути сметанним, масляним зі згущеним молоком, сметанним із вареним згущеним молоком, зі збитих вершків. Кондитери застосовують також різноманітне тісто — пісочне чи заварне медове. Як начинка може використовуватися свіжа, заморожена або консервована вишня, а також чорнослив, чорна смородина, брусниця чи малина.

Пропонуємо вам два рецепти. Перший із них — максимально спрощений, який легко та швидко можна відтворити в домашніх умовах. Другий — складніший, класичний, який прикрасить меню десертів у вишуканому кафе.

Торт «Монастирська хата» — рецепт покроково з фото

Це експрес-варіант, який підійде навіть для тих, хто не є експертом у виготовленні тортів та тістечок. Тортом «Монастирська хата» можна побалувати себе і близьких просто так, не чекаючи на особливий привід. 

У цьому рецепті використано готове листкове тісто. Хоча у класичному варіанті готується тісто, яке ближче до пісочного. Смак у цього варіанта більш ніжний і не солодкий. Десерт повністю просочується кремом уже через 3–4 години. На один торт знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 г вишень без кісточок — консервованої, свіжої чи свіжомороженої;
  • 500 г готового листкового тіста;
  • 800 г сметани жирністю від 20%;
  • 200 г цукрової пудри;
  • плитка молочного шоколаду.

 

Час приготування — 1 година, а також час на просочування в холодильнику.

Поетапний рецепт:

  1. Заздалегідь розморозити тісто при кімнатній температурі. Дотримуйтеся інструкцій на упаковці з тістом.
  2. Якщо використовуєте свіжоморожену вишню, її також слід розморозити і злити всю рідину.
  3. Тісто розрізати на 15 рівних частин.
  4. Розкачати кожен шматок на довгі прямокутники, приблизно 25 × 7 см.
  5. На шматки тіста зверху викласти ланцюжком вишні.
  6. З’єднати й защипнути краї тіста, намагаючись зробити це герметично.
  7. На застелене пергаментом та змащене олією деко викласти трубочки з вишнями.
  8. Наколоти кожну трубочку зубочисткою.
  9. Випікати при температурі 170 градусів протягом 20 хвилин.
  10. Для крему збити сметану із цукровою пудрою.
  11. Зібрати торт. На тацю викласти невелику кількість крему. На нього — 5 трубочок.
  12. Знову викласти сметанний крем та 4 трубочки.
  13. Таким чином будується «Монастирська хата».
  14. Поставити торт у холодильник на 2 години.
  15. Перед подачею зрізати обережно кінці трубочок та посипати «Монастирську хату» натертим на тертці шоколадом.

Торт Монастирська хата — рецепт зі згущеним молоком

Ця версія може здатися поціновувачам цього десерту надто сміливою та незвичною. Усе через те, що в рецепті використовується заварне тісто, а до начинки додається не лише вишня, а й крем. На один торт знадобляться такі інгредієнти:

  • 100 г масла; 
  • 1 склянка молока;
  • 1 склянка борошна; 
  • 4 великих яйця; 
  • 1/2 чайної ложки солі; 
  • 800 мл жирної сметани;
  • банка вареного згущеного молока;
  • цукрова пудра за смаком; 
  • 400 г вишень;
  • 200 мл вершків;
  • 200 г темного шоколаду; 
  • 50 г коньяку; 
  • 1,5 г ваніліну.

 

Час приготування — 1,5 години, а також час на відстоювання в холодильнику.

Процес приготування «Монастирської хати» зі згущеним молоком:

  1. У каструлю з товстим дном налити молоко, посолити, покласти масло, нагріти суміш до кипіння на помірному вогні.
  2. Коли масло повністю розчиниться, всипати просіяне борошно і швидко, не знімаючи з вогню, замісити тісто.
  3. Зняти тісто з вогню, охолодити.
  4. В охолоджене тісто додати яйця по одному, ретельно вимішуючи.
  5. Заварне тісто викласти в кулінарний мішок або поліетиленовий пакет із надрізаним кутом.
  6. Викласти тісто у вигляді невеликих трубочок на деко, встелене пергаментом для випікання.
  7. Поки трубочки випікаються в розігрітій до 200 градусів духовці, приготувати два креми.
  8. Збити половину сметани, додати згущене молоко, перемішати.
  9. Решту сметани збити із цукровою пудрою.
  10. Коли трубочки із заварного тіста вистигнуть, розрізати кожну вздовж та начинити кремом зі згущеним молоком, додати всередину вишні, накрити зрізаною «кришечкою».
  11. Торт зібрати так само, як у попередньому рецепті, промазуючи трубочки сметанним кремом.
  12. Поставити в холодильник на 3 години.
  13. Приготувати шоколадну помадку. У сотейнику нагріти до кипіння 200 мл вершків, у гарячі вершки покласти шоколад, поламаний на шматочки, ретельно вимішати. Масу трохи остудити, додати коньяк, перемішати.
  14. Помадку трохи охолодити та, зрізавши краї трубочок, полити торт згори.

 

Смачного!