Віденські вафлі — два незвичайні рецепти
Віденські вафлі — два незвичайні рецепти
Час читання -3хв.
Пропонуємо занотувати два рецепти вафель із солодкими та солоними начинками. Ця страва чудово підійде на сніданок, ланч або як десерт.

Чи знали ви, що відомі та популярні в усьому світі віденські вафлі, виникши в 1898 році, називалися… неаполітанськими? Річ у тім, що в першому рецепті австрійський кондитер Йозефа Маннер використав начинку з лісовими горіхами, які в ті часи поставлялися з околиць італійського Неаполя.

Проте головна особливість випічки полягала в її консистенції: на відміну від традиційних хрустких вафель, віденські нагадували пишне бісквітне печиво. Цікаво, що десерт одразу зажив величезної популярності в Європі. Австрійський кондитер раціонально зареєстрував бренд для винайденого десерту — Manner. Він існує і досі.

З часом горіхова начинка стала не єдиною — у кондитерських почали використовувати морозиво, різноманітні сиропи, фруктовий та ягідний джеми. Страву вважають за національну також у Бельгії. У Брюсселі, Брюгге чи Генті на вулицях туристам пропонують хрусткі вафлі, прикрашені кремом чи морозивом, ягодами та розтопленим шоколадом.

Приготувати цю смакоту нескладно і вдома, але лише за умови, якщо у вас є електрична вафельниця. Пропонуємо занотувати два рецепти вафель із солодкими та солоними начинками. Ця страва чудово підійде на сніданок, ланч або як десерт.

Віденські вафлі — рецепт із сиром та медом

Готувати таку страву легко: кілька хвилин на тісто, кілька хвилин на випікання — і вафлі готові, можна ласувати. Рецептів просто безліч, і більшість із них далекі від принципів здорового харчування. Цукор, біле борошно, масло — приготувати смачні вафлі можна й без цих продуктів. Вафлі, які ви приготуєте за нашим рецептом, мають усього 170 кілокалорій на 100 г страви. На 2 порції знадобляться такі інгредієнти:

  • 200 г кисломолочного сиру з мінімальною жирністю;
  • 2 яєчні білки;
  • 150 г цільнозернового борошна;
  • олія для змащування вафельниці;
  • 1 столова ложка меду;
  • 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста.

 

Час приготування — 20 хвилин.

Покроковий рецепт корисних вафель:

  1. Сир перекласти в миску й розім’яти виделкою або товкачем.
  2. Додати до сиру столову ложку меду (якщо мед не вживаєте, його можна замінити на стевію або інший цукрозамінник). Ще раз добре перемішати.
  3. Додати до сиру просіяне цільнозернове борошно й розпушувач. Ретельно змішати борошно та сир.
  4. Відокремити білки від жовтків. Білки збити із дрібкою солі міксером у пишну масу.
  5. Обережно ввести збиті білки в тісто, перемішуючи силіконовою лопаткою.
  6. Залишити підготовлене тісто на 5 хвилин настоятися.
  7. Розігріти вафельницю, змастити пластини олією за допомогою силіконового пензлика.
  8. Випікати вафлі до готовності.
  9. Подавати з медом, горіхами, ягодами — корисними смаколиками, щоб не збільшити значною мірою загальну калорійність страви.

 

Якщо у вас немає борошна із цільного зерна, можна змішати біле пшеничне борошно з вівсяними висівками, клітковиною і додати цю суміш до сиру. Крім того, можна використовувати й інші види борошна: кокосове, рисове, вівсяне тощо. Калорійність готових дієтичних вафель із сиром залежатиме від жирності сиру й виду використаного борошна.

 

Віденські вафлі у вафельниці — рецепт з яйцем та прошуто

Такий сніданок вартий святкового або романтичного ранку. Радимо використати сирні вафлі зі смачними додатками як елемент ранкового меню в кав’ярні. Зручно, що можна приготувати певну кількість вафель заздалегідь. Проте особливий смак — це свіжоспечені вафлі на сніданок. На 2 великі порції страви знадобляться такі інгредієнти:

  • 200 г борошна;
  • 100 г твердого сиру;
  • 100 мл молока;
  • 3 яйця в тісто;
  • 100 г шинки прошуто;
  • 50 мл олії;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • кілька гілочок петрушки та кропу;
  • сіль за смаком;
  • 2 яйця для приготування яєць пашот;
  • 4 томати чері.

 

Час приготування — пів години.

Покроковий рецепт:

  1. Змішуємо молоко і яйця. Додаємо борошно й розпушувач. Знову ретельно перемішуємо.
  2. Додаємо олію, перемішуємо до однорідної консистенції.
  3. Сир натираємо на тертці, додаємо в тісто та перемішуємо.
  4. Зелень миємо, дрібно ріжемо, також додаємо до тіста для вафель. Туди ж кладемо дрібку солі.
  5. Вафельницю розігріваємо й наливаємо у форму тісто. Випікаємо кожну вафлю 4–5 хвилин.
  6. Готуємо яйця пашот (простий та гарантовано успішний рецепт шукайте у кулінарному блозі METRO).
  7. Подаємо вафлі з яйцем, прошуто, помідорами чері. За бажанням можна додати соус — наприклад, приготовлений власноруч корисний майонез.

 

Смачного!