Тарт Татен з яблуками — два рецепти пирога з карамелізованими фруктами
Тарт Татен з яблуками — два рецепти пирога з карамелізованими фруктами
Час читання -4хв.
Серед сотень рецептів десертів тарт посідає особливе місце. Він має незвичний вигляд, неповторний смак та цікаву історію. Точніше, навіть кілька її варіантів. Пропонуємо два рецепти тарта з яблуками — для домашньої кухні та для професійних кухарів-кондитерів.

Серед сотень рецептів десертів тарт посідає особливе місце. Він має незвичний вигляд, неповторний смак та цікаву історію. Точніше, навіть кілька її варіантів. Пропонуємо два рецепти тарта з яблуками — для домашньої кухні та для професійних кухарів-кондитерів.

Єдине, у чому одностайні дослідники кулінарної історії, — місце виникнення «перевернутого» пирога. Це було наприкінці XIX століття, у містечку Ламот-Беврон, розташованому за 143 км від Парижа. Саме там мешкала чарівна кухарка на ім’я Стефанія. Вона разом із сестрою отримала у спадок невеликий готель.

Одного дня Стефанія збивалася з ніг, готуючи страви для численних гостей. У метушні француженка забула про яблука із цукром, які тушкувалися на сковороді. Вони підгоріли, цукор перетворився на карамель, та Стефанія прикрила карамелізовані яблука тістом, перевернувши пиріг, коли він спікся.

Існує ще дві версії: авторка пирога просто впустила його на підлогу через те, що її відволік від процесу симпатичний мисливець. Як би там не було, а тарт з яблуками — смачний десерт, який легко може стати коронною стравою навіть для кулінара-початківця.

Пропонуємо два рецепти тарта з яблуками — для домашньої кухні та для професійних кухарів-кондитерів.

Тарт з яблуками: рецепт класичний французький

За своєю суттю та набором продуктів це звичний яблучний пиріг із листковим або пісочним тістом. Секрет успіху та незвичайного смаку тарта полягає саме в тому, що начинка в ньому згори тіста. Потрібно карамелізувати улюблені фрукти, а потім випікати, накривши тістом. Такий «перевернутий» пиріг виходить надзвичайно ніжним і смачним, а тісто залишається досить хрустким.

Для традиційного тарта з яблуками в карамелі знадобляться такі інгредієнти (один цілий пиріг розраховано на 4-5 осіб):

  • 200 г борошна вищого ґатунку;
  • 150 г масла;
  • 50 мл крижаної води;
  • 250 г цукру;
  • 6-7 яблук.

 

Покроковий рецепт яблучного тарта із Франції:

  1. Приготуйте традиційне пісочне тісто. Масло розітріть із борошном та необхідною кількістю холодної води. До тіста додайте дрібку солі. Тісто загорніть у плівку, покладіть у холодильник.
  2. Приготуйте карамель. Всипте цукор у сотейник на поставте на невеликий вогонь на плиту. Помішуйте та варіть, доки цукровий пісок не перетвориться на сироп, а ще за кілька хвилин — на коричневу карамель.
  3. Додайте в гарячу карамель м’яке масло (45 г) і поверніть на плиту. Почніть активно промішувати карамель. Це зручно робити за допомогою кулінарного віничка.
  4. Готовий карамельний соус вилийте на силіконовий килимок або пергамент (якщо не впевнені в ньому, протріть його олією). Шар карамелі має бути максимально тонким, щоб вона швидше застигла.
  5. Коли карамель повністю охолоне й застигне, поламайте її на шматочки і перетворіть на крихту в блендері.
  6. Яблука почистіть та поріжте на тонкі часточки.
  7. У формі діаметром 24–26 см зберіть тарт Татен. На дно форми насипте кілька ложок карамельної крихти. Викладайте яблука нахлистом шарами, чергуючи із шарами карамельної крихти.
  8. Форму з яблуками та карамеллю поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин. Сік, який виділятиметься, прибирайте ложкою.
  9. Коли яблука карамелізуються, прикрийте їх розкатаним пісочним тістом. Товщина тіста — максимум 1 см.
  10. Запікайте пиріг до гарної скоринки, переверніть яблуками догори та подавайте до столу.

Тарт із заварним кремом

Це досить простий у приготуванні тарт, але особливої родзинки йому надає заварний крем, завдяки чому він виходить ніжним. На справжню насолоду тарт перетвориться, якщо подати його з кулькою ванільного морозива.

Інгредієнти на один великий пиріг

Для тіста та начинки:

  • 200 г борошна;
  • 120 г масла;
  • 1 яйце;
  • 2 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • 4 яблуки твердих сортів;
  • 2 столові ложки коричневого цукру;
  • 2 столові ложки масла (для карамелі в начинці);
  • 0,5 чайної ложки кориці.

 

Для крему:

  • 2 яйця;
  • 200 мл вершків жирністю 10% (можна молока);
  • 2 столові ложки борошна;
  • 70 г цукру;
  • ваніль.

 

Час приготування — 1 година 20 хвилин.

Покроковий рецепт приготування тарта з яблуками та заварним кремом:

  1. Приготувати тісто. Масло кімнатної температури збити із цукром, додати яйце. Борошно змішати із сіллю й додати до масляної суміші. Швидко замісити тісто. Загорнути тісто в плівку та покласти в холодильник на годину.
  2. Для крему змішати борошно, цукор і яйця. Вершки або молоко довести до кипіння в каструлі. Зняти з вогню і тоненькою цівкою ввести в яєчну суміш, активно помішуючи віничком, щоб не було грудок. Додати ваніль. Перелити масу назад у каструлю і близько 4–5 хвилин варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Готовий крем перекласти в миску, накрити плівкою і остудити.
  3. На сковорідці розтопити масло, викласти в нього яблука, порізані тонкими скибками, всипати цукор і тушкувати 5–8 хвилин, помішуючи.
  4. У форму викласти розкатане тісто, наколоти виделкою та випікати корж у розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин.
  5. На підпечене тісто викласти заварний крем, зверху — карамелізовані яблука. Випікати ще 15 хвилин. Подавати теплим.

 

Смачного!