Маринади для курки з апельсином — прості та завжди вдалі рецепти
Маринади для курки з апельсином — прості та завжди вдалі рецепти
Час читання -3хв.
У різних кулінарних традиціях — різне ставлення до маринування м’яса перед приготуванням. Пропонуємо вам два варіанти використання апельсинового соку в маринуванні курячого м’яса. Обидва можна легко використати і на пікніку на дачі, і на кухні ресторану.

У різних кулінарних традиціях — різне ставлення до маринування м’яса перед приготуванням. В Україні прийнято маринувати шашлик, а м’ясо перед запіканням — ні. Курку та іншу птицю взагалі рідко піддають додатковим процесам перед приготуванням. Дарма, адже вплив кислоти та цукрів із фруктів або меду на філе птиці робить його м’якшим та надає цікавого смаку.

Існує два ефективних методи застосування маринадів до курки та індички. Перший — замаринувати птицю заздалегідь. Причому надто довго тримати курку в соку та спеціях не потрібно, адже вона просочується ароматами набагато швидше, ніж, наприклад, свинина.

Другий метод надати страві з курятини особливого смаку та запаху — змастити густим маринадом курку, коли вона вже запеклася, та готувати в духовці ще кілька хвилин. Це забезпечить гарну блискучу скоринку.

Пропонуємо вам два варіанти використання апельсинового соку в маринуванні курячого м’яса. Обидва можна легко використати і на пікніку на дачі, і на кухні ресторану.

Маринад для курки з апельсином і медом

Курку в апельсиново-медовому маринаді можна готувати в різних варіаціях: на відкритому вогні або сковороді, у мікрохвильовій печі або духовці. Причому використовувати можна як молодих найніжніших курчат, так і дорослу птицю. Апельсиновий маринад зробить будь-яке м’ясо птиці ніжнішим, додасть необхідної гармонії спецій і легкої гостроти.

Наш рецепт розрахований на 1,5 кг курки. Необхідні інгредієнти:

  • 1,5 кг курячого м’яса — стегенця або ніжки;
  • 2 великі апельсини;
  • 1 столова ложка тростинного цукру;
  • 2 столові ложки рідкого меду;
  • 1 столова ложка гострої гірчиці;
  • 40 г кореню імбиру;
  • 1 чайна ложка сушеного часнику;
  • 0,5 чайної ложки сушеного перцю чилі;
  • 0,5 чайної ложки сушеної солодкої паприки;
  • сіль за смаком, чорний перець.

 

Час маринування — максимум пів години, запікання чи смаження на грилі — 45 хвилин.

Покроковий рецепт:

  1. З апельсинів вичавити сік — вручну, з половинок або за допомогою соковижималки, процідити сік.  
  2. Змішати фреш із медом та гірчицею до однорідної консистенції.
  3. Після ретельного перемішування додати в маринад сушений часник, солодку паприку й невелику кількість молотого перцю чилі.
  4. Далі в маринад додати курку, ретельно перемішати та залишити маринуватися на пів години. 
  5. Після цього готувати птицю на решітці над вугіллям чи в електрогрилі. Мариновану курку також можна запікати в духовій шафі при температурі 180 градусів.
  6. Подавати курку в апельсиновому маринаді можна зі свіжими овочами, соусами за смаком, печеною картоплею тощо.

Маринад для курки — соєвий соус та апельсин

Цей оригінальний рецепт апельсинового маринаду ідеально підходить для приготування курки у стилі барбекю. У соусі для курятини гармонійно поєднуються солоний смак натурального соєвого соусу, ніжна кислота апельсина, яку не порівняти з різкістю оцту, та томат, який і дає схожість із популярним соусом барбекю.

У такому соусі не буде сухим навіть дієтичне куряче філе, у якому взагалі немає жиру. Замариноване в апельсиновому соку та соєвому соусі м’ясо виходить цілком дієтичним. Маринуємо м’ясо на 5 порцій із такою кількістю інгредієнтів:

  • 2 кг курячого філе;
  • 2 апельсини (кислі);
  • 2 столові ложки цукрового піску;
  • 4 столові ложки темного соєвого соусу;
  • 3 подрібнені зубчики часнику;
  • 100 г томатів у власному соку (або томатна паста, розведена у воді за відповідними пропорціями);
  • сіль, чорний перець за смаком;
  • маленький свіжий перець чилі.

 

Час маринування — 20 хвилин. Для засмажування маринованого філе знадобиться максимум 10 хвилин (на грилі).

Покроковий рецепт приготування курки в маринаді з апельсинами та соєвим соусом:

  1. Змішуємо свіжовичавлений вручну або за допомогою соковижималки сік двох апельсинів із цукром, соєвим і томатним соусом.
  2. Додаємо інші складники маринаду за рецептом. Чилі подрібнюємо, попередньо видаливши з нього насіння.
  3. Вдягнувши поліетиленову рукавичку, ретельно вмішуємо маринад у курку. Такий «масаж» суттєво зменшує час маринування та збільшує ефективність проникнення інгредієнтів у м’ясо.
  4. Залишаємо курку маринуватися в апельсиновому соку та соєвому соусі на зазначений у рецепті час.
  5. За пів години смажимо курятину на решітці або на шампурах на вугіллі. Під час смаження змащуємо страву маринадом, що залишився.
  6. Подаємо курку гарячою, додавши до неї топінги у вигляді соусів, свіжу моркву та селеру, а також часниковий соус.

 

Смачного!