Чому потрібно їсти млинці на Масляну?

Час читання - 6 хв.

На молоці, кефірі чи мінеральній воді? На дріжджах чи без? Напередодні Масляної пропонуємо проекспериментувати та спробувати свої сили у приготуванні класичних та нестандартних рецептів. Чи готові дивувати новими рецептами?

Українську кухню неможливо уявити без борщу, вареників, сирників, пампушок та, звичайно, млинців. Тоненькі коржики займають у серцях українців особливе місце, та не просто так є головним частуванням на Масляну. Поринаючи в історію відповісти, чому на Масляну готують млинці з чим це пов'язано, знайти одну відповідь не вдасться.

Згідно з джерелами, до хрещення Київської Русі на Масляну зустрічали день весняного рівнодення, а після ― тиждень відкривав Великий Піст. Протягом 7 днів українці влаштовували гуляння та розваги з піснями та хороводами. І, обов'язково ходили в гості до рідних, сусідів, пригощаючи їх млинцями – символ сонця мав з'їсти кожен. Вірили, що цей ритуал дарував міцне здоров'я на цілий рік. Традиції поступово змінювалися, але млинці як символ залишилися. Сьогодні напередодні свята ми підібрали кілька оригінальних та смачних рецептів млинців, якими зможете порадувати рідних та близьких й не лише на Масляну.

Млинці без борошна на кефірі з яблучно-гарбузовою начинкою та сирним кремом

Відповідаючи на запитання, чому на Масляну готують млинці, варто згадати ще один факт. У святковий тиждень до неділі Масляна збігалася із зустріччю Нового року, а відсвяткувати його хотіли масштабно, щоб столи ломилися від їжі. І красиві, ситні млинці з різноманітними начинками стали головною стравою на цьому святі. В основному їх готували на житньому борошні або гречаному, а ось ми пропонуємо приготувати млинці без неї. Підготуйте інгредієнти:

Для тіста:

  • кефір 2,5% ― 700 мл;
  • крохмаль ― 120 г;
  • яйця ― 3 шт.;
  • олія рослинна в тісто ― 10 мл, 25 мл ― для смаження;
  • сіль, цукор ― за смаком.

Для начинки:

  • яблука симиренка чи футцу ― 3-5 шт.;
  • гарбуз ― 200 г;
  • мед ― 80 г;
  • горіх волоський ― за смаком;
  • цукор ― 1 склянка;
  • вершкове масло ― 50 г.

Сирний крем:

  • сир ― 300 г;
  • сметана ― 200 г;
  • цукрова пудра ― 6 ст.л.;
  • ванілін ― за смаком.

Продукти розраховані на 4-6 порцій. Процес приготування займе 90 хв. Спочатку приступайте до тіста:

  1. Збийте яйця, цукор, сіль на невеликій швидкості. Влийте кефір. Перемішайте та залиште на 5-10 хвилин. Додайте крохмаль, а потім олію. Досягніть однорідної консистенції тіста, як у рідкої сметани. Випікайте млинці на розігрітій сковороді з обох боків.
  2. Яблука очистите та наріжте навпіл. Запечіть їх разом із гарбузом у духовці при t=180℃. Гарбуз та яблука мають зберегти форму. Горіхи подрібніть у ступці.
  3. Приготуйте карамель. Розтопіть на повільному вогні у сотейнику цукор, практично не помішуючи. Зніміть та додайте вершкове масло. Перемішайте.
  4. Гарбуз, яблука наріжте кубиками та разом з горіхами з'єднайте з карамеллю. Загорніть у млинці.
  5. Зробіть сирний крем, збивши міксером усі інгредієнти.

Згорнуті з начинкою млинці подавайте з сирним кремом. Зверху страву додатково прикрасьте горіхами.

Шпинатні млинці з лососем та буряком

Якщо ви шанувальник несолодких млинців, тоді спробуйте приготувати шпинатні ― оригінальне, смачне та корисне рішення. Поєднання соковитого шпинату, слабосолоного лосося та буряка дарує неймовірний аромат, а який візуал! Ось чому печуть млинці на масляну та відмовитися від них неможливо!

Інгредієнти до рецепта:

Тісто:

  • шпинат ― 150 г;
  • молоко ― 500 мл;
  • борошно пшеничне ― 200 г;
  • яйця ― 3 шт.;
  • олія ― 30 г;
  • сіль, цукор ― за смаком;
  • рослинна олія ― 20 мл.

Начинка:

  • шпинат ― 200 г;
  • буряк (середніх розмірів) ― 2 шт.;
  • лосось слабосолоний ― 100 г;
  • крем-сир ― 1 пачка;
  • сік лайма ― 15 мл;
  • кріп ― ½ пучка;
  • часник ― 1-2 зубці;
  • сіль, перець ― за смаком;
  • оливкова олія ― 20 мл;
  • вершкове масло ― 20 г.

Рецепт розрахований на 4-6 порцій. Процес приготування займе близько 1 год 30 хвилин.

  1. Для тіста збийте яйця із цукром та сіллю. Додайте молоко, потім частинами поступово введіть борошно та ретельно перемішайте. Досягніть однорідної консистенції. Влийте ½ рослинної олії.
  2. Промийте шпинат, збийте блендером та додайте в тісто. Готову суміш відкладіть на 30 хвилин. А потім посмажте млинці.
  3. Для начинки очистите буряк та наріжте тонкою соломкою. Потім в сотейник налийте олію та вершкове масло. Спочатку обсмажте з обох боків часник зі шпинатом 3-4 хвилини. Викладіть інгредієнти. Після обсмажте буряк до стану альденте. Полийте його соком лимона.
  4. Наріжте тонкими слайсами лосось. Подрібніть кріп.

Останній етап ― формування страви. На шпинатний млинець викладіть шпинат, буряк, лосось та крем. Присипте кропом. За бажанням можна млинець згорнути навпіл, залишивши начинку відкритою або зробити трикутники.

Подаємо гарно!

Млинці на Масляну готували за різними рецептами. Господині намагалися здивувати начинками, до яких додавали сир, яйця із зеленню, м'ясо, овочі та навіть рибу. Тому не дивуйтесь, чому готують млинці на масляну з оселедцем у сучасних ресторанах. Це повернення до традицій. Подавали їх й класично, зі сметаною та олією.

Сьогодні в рум'яні млинці загортають:

  • смажені яйця з беконом;
  • ароматні сири з шинкою,
  • авокадо та сьомгу;
  • листя салатів з огірком та пророщеними злаками.

Любителям італійської кухні припадуть до смаку начинки з курки, песто та томатів, а французької ― сир із цвіллю та шпинат. А хочете знати чому їдять млинці на масляну із морепродуктами? Ідея хоч й незвичайна, але смачна. Явно сподобається багатьом. І не забудьте про гарну подачу! Сьогодні млинці складають навпіл, роблять роли, трикутники, конвертики. Експериментуйте та ваша композиція обов’язково вийде ідеальною!