Млинці: історія виникнення

Час читання - 6 хв.

Як сьогодні готують та подають млинці? Масляний тиждень вже не за горами, тому пропонуємо цікаві рецепти, Обов'язково спробуйте приготувати!

Перші згадки про коржики зустрічаються у єгиптян, які мешкали до н.е. Але як люди навчилися робити борошняні млинці? Історія страви відображається в назві. Слово «млин» - «молоти» відображає основні етапи приготування млинців: злаки, що входили до складу, спочатку потрібно було обмолотити жорнами. Отже, млинці стали першою стравою після появи борошна. Їх готували на дріжджах, з додаванням гречаного або житнього борошна. А випікали у печі.

Сьогодні, поряд з пшеничним борошном, господині також експериментують з гречаним та вівсяним. Ще готують млинці на кефірі, молоці та навіть мінеральній воді. Часто вдаються й до старовинних рецептів, коли тісто готували на опарі ― трудомісткий й витратний за часом спосіб, але з неперевершеним результатом. Тоненькі млинці готують максимально нейтрального смаку, для з'єднання з солодкими та солоними начинками. У пріоритеті гриби, сир із родзинками, яблука та ягоди. Крім того, українські господині часто пропонують млинці як окрему страву з різними соусами. Найкращих рецептів багато, й з деякими з них ми раді поділитися з вами.

Млинці: історія страви на вівсяному борошні з грибами

Українські млинці ― історія та традиції багатьох століть з життя східних слов’ян. Їх пекли як символ свята Масляна та частували всіх рідних та близьких. Сьогодні такі млинці нескладно приготувати вдома, наприклад, з вівсяного борошна. Головне, підібрати якісні інгредієнти. Особливо борошно. У цьому рецепті його два види. Підготуйте такі інгредієнти:

Для тіста:

  • вівсяне борошно ― 250 г;
  • пшеничне борошно ― 200 г;
  • дріжджі сухі активні (можна замінити на свіжі) ― 11 г;
  • молоко (тепле) ― 1 л.;
  • олія рослинна ― 0,5 ст.л.;
  • цукор ― щіпка.

Для начинки:

  • печериці/вішанки ― 500 г;
  • цибуля ― 2-3 шт.;
  • часник ― 1 зуб.;
  • олія ― 20 мл;
  • вершки 30% ― 30 мл;
  • помідори чері ― 5-6 шт.;
  • сир Едам ― 100 г;
  • цукор, сіль, чорний перець – за смаком.

Кількість інгредієнтів розрахована на 4-6 порцій. Час приготування ― 90 хвилин.

Слідуйте за етапами:

  1. Тісто. Змішайте всі сухі інгредієнти, додайте молоко та перемішайте до отримання однорідної маси. Відкладіть суміш на 60 хвилин у тепле місце. Дріжджі мають запрацювати. Після цього обережно перемішайте тісто, змастіть сковороду рослинною олією та посмажте млинці. Чим рідше буде тісто, тим тонше вийдуть коржики.
  2. Начинка. Гриби наріжте тонкими пластинами чи соломкою. Обсмажте їх злегка на суміші рослинної та вершкового масел. Додайте дрібно нарізану цибулю та часник. Посоліть, поперчіть та додайте щіпку цукру для балансу смаків. Введіть вершки та протушкуйте до готовності.
  3. Натріть сир і зніміть з помідорів шкірку. Томати можна нарізати кубиками або зробити конкасе. Потім на кожен млинець викладіть спочатку сир, потім помідори та грибну начинку, загорніть.
Якщо звернутися до історії страви, то раніше млинці запікали в печах, з додаванням великої кількості олії. У сучасних реаліях млинці можна запекти у духовці або зробити кілька порцій у сковороді. Для приготування першого варіанта слід взяти глибоку форму для запікання, викласти в неї млинці шарами, змащуючи кожен щедро вершковим маслом. Готуйте налисники при t=180℃ приблизно 25-30 хвилин. Вони повинні мліти, а не горіти, тому температура може бути й меншою. Подавайте на стіл зі сметаною або сирним соусом.

Млинці ― історія виникнення на житній заквасці з м'ясною начинкою

Сьогодні багато людей вподобали ржані млинці, історія виникнення яких збігається з історією виникнення хліба на заквасці. Пізніше її замінили на дріжджі, але традиція випікати млинці на заквасці не була забута. Саме завдяки заквасці млинці виходять водночас ажурними, м’якими, пружніми та надтонкими. Якщо вас не лякає тривалість підготовчого процесу, підготуйте інгредієнти:

Опара:

  • житня закваска 100% ― 100 г;
  • борошно пшеничне ― 50 г;
  • борошно житнє ― 100 г;
  • вода (тепла) ― 150 мл.

Тісто:

  • готова опара ― вся;
  • молоко (тепле) ― 400 мл;
  • яйця ― 3 шт.;
  • мука пшенична ― 150 г;
  • борошно житнє ― 100 г;
  • цукор ― 2 ст.л.;
  • сіль ― 1 ч.л.

М’ясна начинка:

  • фарш телячий ― 350 г;
  • фарш свинячий ― 350 г;
  • цибуля ― 150 г;
  • масло топлене ― 50 г;
  • часник ―3-4 зубчики;
  • чебрець ― гілочка;
  • кінза ― 50 г;
  • тархун ― 50 г;
  • сіль, перець ― за смаком;
  • кедрові горіхи ― за смаком.

Кількість інгредієнтів розрахована на 4-6 порцій. Час приготування – 12 годин, а без підготовки опари та тесту – 30 хвилин.

  1. Зрілу житню закваску розведіть теплою водою й з'єднайте з двома видами борошна. Розмішайте до однорідності та залиште бродити від 6 до 10 годин. Можна залишити на ніч. Вранці додайте просіяне борошно, молоко та залиште ще на 1 годину при кімнатній температурі.
  2. Яйця збийте з цукром, сіллю до пишної маси та з'єднайте з готовою закваскою. За допомогою молока доведіть до потрібної консистенції.
  3. Посмажте млинці на сковороді, змастивши її олією.

Для приготування начинки цибулю, часник наріжте дрібно та обсмажте на сковороді, на олії до напівготовності. Потім додайте овочі, протушкуйте 5-8 хвилин та введіть фарш із зеленню. Томіть на повільному вогні 10-15 хвилин. На останньому етапі загорніть начинку в млинці, прикрасьте кедровими горіхами.

Як подавати млинці: історія та традиції

Якщо спиратися на давні традиції, то млинці необхідно їсти у поєднанні з: 

  • медом, варенням або джемом;
  • сметаною або топленим вершковим маслом;
  • різномасними соусами.

Якщо млинці готують з солодкою начинкою, їх рясно поливають сметаною, ванільним, шоколадним або вишневим соусами. А ось до солоних начинок більше підійдуть грибний, сирний, часниковий соуси з зеленню.

Подають їх у вигляді рулетів, конвертів та трикутників. Коштували такі? Якщо ні, переконайтеся в наявності інгредієнтів, та спробуйте приготувати. Смачного!