Готуємо тайський суп Том Ям із кокосовим молоком

Том Ям — національна страва Лаосу і Таїланду. Це кисло-гострий суп із різноманітними інгредієнтами на прозорому бульйоні з курки або риби. Проте в багатьох світових ресторанах і сусідніх країнах назва «Том Ям» стала збірною для супів із морепродуктами. Сьогодні тайці готують Том Ям на кокосовому молоці та додають обов’язково лайм. Саме таку варіацію азіатського супу пропонуємо приготувати разом із нами.

Особливості приготування страви 

Напевно кожний, хто хоч раз бував у Таїланді, куштував Том Ям у місцевому ресторані. Кажуть, що це найгостріший суп у світі. Проте готують його по-різному. Навіть у сусідніх районах Таю зустрічаються різні варіації рецептів. Залежно від основних інгредієнтів страва поділяється за назвами: Кунг, Ка, Пла, Тейл, що означає відповідно суп із креветками, куркою, рибою і морепродуктами. 

Попри всю екзотичність назви, Том Ям можна приготувати самому, або ж скуштувати у місцевому азіатському ресторані.

 Том Ям із креветками і кокосовим молоком

Чудовий варіант легкої вечері або смачного незвичайного обіду. Готується дуже швидко та легко. Головне — завчасно підготувати всі необхідні інгредієнти.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 500 г креветок;
  • 300 мл кокосового молока;
  • 1 морквина;
  • пучок зеленої цибулі;
  • 2 см кореня імбиру;
  • селера;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • лайм;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1,5 ст. л. оливкової олії;
  • 3 ст. л. соєвого соусу.

Час приготування — 25–30 хвилин.

 

Приготування:

  1. Наливаємо в каструлю воду, даємо закипіти.
  2. Поки закипає вода, очищуємо креветки від панциру та дістаємо шлунок. Можна брати вже почищені. Кидаємо у киплячу воду та варимо 5 хвилин. Дістаємо шумівкою. Далі використовуємо бульйон як основу для супу.
  3. Моркву нарізаємо тонкими смужками, цибулю — кільцями, селеру — слайсами. На оливковій олії обсмажуємо моркву, цибулю та селеру. Додаємо овочі у бульйон і варимо 10 хвилин.
  4. Очищуємо корінь імбиру і часник, подрібнюємо. Додаємо в суп, варимо ще 5 хвилин.
  5. Тоненькою цівкою вливаємо кокосове молоко, соєвий соус і доводимо суп до кипіння.
  6. Кидаємо вже готові креветки, вичавлюємо сік половинки лайма, додаємо зелену цибулю. Вимикаємо вогонь та залишаємо суп під накритою кришкою на 3 хвилини.
  7. Розливаємо Том Ям по тарілках і подаємо до столу, прикрасивши четвертинкою лайма.

Тайський рецепт кокосового супу з морепродуктами

 

Цей рецепт вважається найближчим до оригіналу, що використовують шеф-кухарі Таїланду та Лаосу. Аутентичні приправи та спеції — головна фішка цього супу. Саме вони дають йому особливий та неперевершений смак.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 5 стебелин лемонграсу;
  • 1 лайм;
  • листя лайму каффір;
  • 6–7 помідорів черрі;
  • 1 половинка перцю чілі;
  • гриби шиїтаке або гливи;
  • 300 г морепродуктів: креветки, кальмари, мідії;
  • рибний соус;
  • соєвий соус;
  • корінь галангалу;
  • 1,5 л курячого бульйону;
  • 2 ст. л. пасти Том Ям;
  • 300 мл кокосового молока.

Час приготування — 40 хвилин.

 

Приготування:

  1. Основою для супу Том Ям буде курячий насичений бульйон: його потрібно підготувати завчасно.
  2. Виливаємо в каструлю курячий бульйон, доводимо до кипіння.
  3. Подрібнюємо лемонграс, очищуємо корінь галангалу, також нарізаємо. Відправляємо у киплячий бульйон. Варимо все разом 10 хвилин.
  4. Шумівкою дістаємо з бульйону корінці та лемонграс.
  5. Нарізаємо невеличкими смужками перець чілі. Додаємо в бульйон.
  6. Наливаємо в бульйон 2 ст. л. соєвого соусу та 1 ст. л. рибного соусу.
  7. Розділяємо гриби та відправляємо в бульйон.
  8. Розрізаємо помідори черрі навпіл, додаємо в бульйон разом із пастою Том Ям.
  9. Вливаємо кокосове молоко тоненькою цівкою, постійно помішуючи.
  10.  Підготовлюємо морепродукти, кальмари нарізаємо кільцями.
  11.  Додаємо морепродукти в суп та варимо 5 хвилин.
  12.  Вичавлюємо в суп сік половинки лайма. Накриваємо кришкою і даємо покипіти 1 хвилину
  13.  Подаємо гарячим до столу, прикрасивши зеленню.

Корисні поради та лайфхаки

 

 Як кажуть знавці, аби досягти істинної гостроти супу, для основи краще використовувати готову пасту Том Ям. Лемонграс, якщо не знайшли у магазині, можна замінити лимонною травою, цедрою лимона або лайма.

Ще одна важлива порада. Рибний соус має дуже насичений специфічний смак та аромат. Проте в готовій страві його смак розкривається приємними нотками, тому не варто довіряти першим враженням.