Тартар із лосося: секрети витонченого смаку

Ця страва французької кухні популярна в усьому світі. Гурмани обожнюють її за «чесний» смак основного інгредієнта. Традиційно тартар готували зі свіжого сирого м’яса, згодом почали використовувати філе риби — червоної та білої, а також морепродукти.

Основна перевага тартару — те, що смак основного інгредієнта залишається в первозданному вигляді, його лише підкреслюють за допомогою соусів і спецій. Головна запорука успіху у приготуванні тартару — винятково свіжі інгредієнти. Їх завжди можна придбати в торговельних центрах METRO.

Тартар із лосося може стати гідною альтернативою традиційним складним салатам із жирними соусами. Така закуска не залишить по собі важкості — після неї легко далі насолоджуватися основною стравою та десертом. Пропонуємо два рецепти тартару з лосося: перший легко відтворити вдома, другий може зайняти гідне місце в записничку шеф-кухаря ресторану європейської кухні.

Базовий рецепт тартару з лосося

Ця страва — просто знахідка для тих, хто любить експериментувати на кухні. Варто лише додати до риби трохи соєвого соусу та посипати страву кунжутом — вона набуде азійського колориту. Навіть якщо замінити лимон на лайм, знову буде смакове відкриття! 

Розкриємо секрет вдалого тартару з лосося: додайте інгредієнт із кислим смаком, і контраст буде тішити смакові рецептори. Каперси, оливки, навіть мариновані огірки — лосось «дружитиме» з усім цим. На 4 порції тартару з лосося беріть такі інгредієнти:

  • 500 г свіжого філе лосося;
  • 1 столова ложка маринованих каперсів;
  • 3 головки шалот-цибулі;
  • 1 пучок шніт-цибулі;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • 1 столова ложка соєвого соусу;
  • лимонний сік за смаком;
  • 1 столова ложка оливкової олії.

Час приготування — пів години.

Готувати дуже просто:

  1. Рибу чистимо від кісток, ріжемо дрібними кубиками.
  2. Цибулю (і шалот, і шніт) також подрібнюємо.
  3. Каперси ріжемо навпіл, усе змішуємо у глибокій мисці.
  4. Додаємо соєвий соус, лимонний сік, олію, свіжомелений чорний перець.
  5. Ставимо тартар на 20 хвилин у холодильник.
  6. Подаємо, виклавши на тарілку за допомогою круглої форми.
Страва чудово смакує з охолодженим білим вином. Можна подати до тартару з лосося свіжий багет.

 

Тартар з лосося: рецепт ресторанної закуски

Хоча приготування цієї страви не потребує надзвичайних кулінарних навичок, над нарізанням риби доведеться попрацювати. Головний помічник у цьому — великий гострий ніж.

Тартар — проста страва, тому на перший план виходить ефектна подача. У цьому також немає нічого складного. На 2 порції тартару з лосося знадобляться такі інгредієнти:

  • 400 г філе свіжого лосося;
  • половина лимона;
  • 2 стиглих невеликих авокадо;
  • 1 свіжий огірок;
  • 2 головки шалот-цибулі;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 4 столові ложки оливкової олії;
  • 4 шматки білого хліба;
  • сіль та мелений чорний перець за смаком;
  • 4 ложки червоної ікри для декорування.

Час приготування — 30 хвилин.

Покроковий рецепт тартару з лосося:

  1. Рибу ретельно відокремлюємо від кісток, миємо, витираємо паперовою серветкою.
  2. У великій ємності готуємо маринад: оливкова олія, сік лимона, трохи солі та перцю.
  3. Нарізаємо філе риби маленькими кубиками — не більше ніж пів сантиметра.
  4. Шалот-цибулю чистимо, ріжемо якомога дрібніше, додаємо до риби та перемішуємо.
  5. Один авокадо чистимо, виймаємо кістку, ріжемо так само, як філе лосося, додаємо до суміші та перемішуємо. Тартар ставимо в холодильник.
  6. Готуємо крем: другий авокадо (очищений та без кістки) кладемо у блендер, додаємо вершки, невелику кількість солі за смаком. Має вийти ніжний, повітряний крем світло-зеленого кольору. Ставимо його в холодильник.
  7. Готуємо грінки. За допомогою кулінарного кільця робимо круглі шматки хліба — по 2 на порцію. Обсмажуємо на змащеній олією пательні або підсушуємо в тостері.
  8. За допомогою кулінарного кільця збираємо закуску. Униз кладемо грінку, на неї — шар тартару з лосося, прикрашаємо кремом. Зверху викладаємо червону ікру та тонкі слайси свіжого огірка.

Смачного!