Штоллен — солодке диво з різдвяної Європи

Цей солодкий духмяний кекс — один із символів Різдва в Західній Європі. Проте не варто думати, що штоллен їдять лише на свято. Одна з його основних переваг — те, що з кожним днем його смак стає приємнішим та виразнішим. Тому в Німеччині, Австрії та інших країнах традиційним кексом насолоджуються з грудня до кінця січня.

Зима — час спробувати спекти штоллен самостійно. Пропонуємо вам два рецепти: перший — для аматорів, які виготовляють випічку власноруч, другий — для власників кондитерських та кав’ярень. Штоллен у зимовому меню — саме те, що допоможе створити атмосферу святкової казки!

Австрійський штоллен: класичний рецепт

Раніше цей кекс не був настільки здобним, багатим та розкішним на смак та за набором інгредієнтів. Кілька століть тому в Німеччині та інших країнах Європи штоллен був схожим на звичайний хліб — із пшениці, ячменю, проса. Пізніше кухарі почали додавати до кексу вершкове масло, і це справді була революція у виготовленні різдвяних штолленів!

Батьківщиною цієї випічки вважають німецьке місто Дрезден. Досі щороку на різдвяному ярмарку тут проводять конкурс на найкращий штоллен, а гості можуть скуштувати десятки різновидів кексів та придбати їх для подарунків.

Пропонуємо опанувати базовий рецепт штоллена. На 5 порцій кексу знадобляться такі продукти:

  • 1,5 кг пшеничного борошна;
  • 10 столових ложок цукру;
  • 2,5 склянки молока;
  • ванільний цукор за смаком;
  • сіль за смаком;
  • 60 г свіжих дріжжів;
  • 10 столових ложок темного рому;
  • 1,5 столової ложки лимонної цедри;
  • 600 г родзинок без кісточок;
  • 2 склянки цукатів із фруктового асорті;
  • 1,5 столової ложки кориці;
  • 250 г масла;
  • 1,5 склянки цукрової пудри для прикрашання.

Час приготування — 3 години (врахуйте також час на замочування сухофруктів у ромі).

Штоллен: рецепт покроково

  1. З вечора заливаємо ромом попередньо ретельно промиті родзинки, додаємо до суміші цукати.
  2. Готуємо класичне дріжджове здобне тісто. Дріжджі розводимо злегка нагрітим молоком, додаємо частину цукру й поступово всипаємо половину просіяного борошна. Накриваємо миску рушником і ставимо підходити на 20–30 хвилин у тепле місце. Коли опара підійде, вмішуємо решту борошна, цукор, сіль, ванільний цукор, родзинки, цукати, корицю, цедру лимона. Ніжно, але ретельно вимішуємо тісто для штоллена. Потім додаємо до нього масло та ще раз вимішуємо.
  3. Накриваємо тісто чистим рушником, залишаємо підходити на 60 хвилин.
  4. Ще раз розминаємо тісто, знову залишаємо його приблизно на 20 хвилин — воно має збільшитися в об’ємі вдвічі.
  5. З тіста формуємо прямокутний кекс, підгортаючи тісто з видовжених боків донизу. Обережно викладаємо на деко.
  6. Накриваємо рушником, залишаємо на годину для розстоювання.
  7. Духовку нагріваємо до 220 градусів. При такій температурі випікаємо штоллен 15 хвилин. Потім зменшуємо до 180 градусів та печемо ще 30–35 хвилин.
  8. Готовий штоллен змащуємо розтопленим маслом та густо посипаємо цукровою пудрою.

 

Штоллен з марципаном із сирного тіста

Ще один цікавий факт: вкритий білосніжною пудрою штоллен за формою нагадує немовля в пелюшці — він символізує новонародженого Христа. Це дуже раціональний для кондитерських та кав’ярень десерт. Він довго зберігається, має привабливий вигляд та чудовий смак.

Штоллен із сиром та марципаном гармонує з гарячими напоями: чаєм, какао, глінтвейном, кавою тощо. Щоб приготувати 2 невеликих штоллена, знадобиться такий набір інгредієнтів:

  • 200 г масла (плюс 100 г для змащування);
  • 150 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 3 яйця;
  • 350 г сиру (6–9% жирності);
  • 1 апельсин;
  • 200 г сухофруктів (родзинки, вишні, абрикоси — найкраще взяти для штоллена асорті);
  • 100 г в’яленої журавлини;
  • 100 г цукатів;
  • 150 г мигдалю;
  • пів чайної ложки меленого імбиру;
  • пів чайної ложки кориці;
  • пів чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • 800 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 400 г марципана (2 батончики);
  • 150 г цукрової пудри.

Час приготування — 2,5 години.

Детальний рецепт штоллена із сиром та марципаном:

  1. З апельсина віджимаємо сік (необхідно 100 мл), заливаємо ним нарізані сухофрукти та журавлину. Тримаємо їх у соку 20 хвилин. Цукати та горіхи подрібнюємо ножем. Кілька горіхів залишаємо цілими, щоб штоллен мав ефектний вигляд у розрізі.
  2. Готуємо тісто. Масло розтираємо із цукром і ванільним цукром, додаємо яйця, перемішуємо. Додаємо сир, протертий через сито, знову перемішуємо. Додаємо до тіста сухофрукти разом із соком. Вимішуємо до однорідності. Додаємо всі спеції, журавлину, цукати, горіхи.
  3. Додаємо розпушувач і борошно та замішуємо тісто. Даємо постояти приблизно пів години під чистою тканиною.
  4. Розділяємо тісто на дві частини. Одну розминаємо пальцями в овальний пласт товщиною 2–3 см. У центрі викладаємо марципани, накриваємо пластом із другої половини тіста, формуємо штоллен.
  5. Випікаємо 40 хвилин у духовці (180 градусів).
  6. Змащуємо розтопленим маслом, посипаємо пудрою.

Такий штоллен можна зберігати протягом місяця, загорнувши в пергаментний папір.

Смачного!