Пістолети з баранини: як навчитися їх смачно готувати

Знавці високої кухні запевняють, що м'ясо баранини дарма виключене з раціону більшості українців. Адже з нього можна приготувати не просто корисні, а вишукані страви. Потрібно лише правильно вибирати необхідну частину та маринувати. Особливої уваги заслуговує корейка, з якої готують надзвичайно смачні «пістолетики». Спробуємо приготувати їх за всіма правилами від кращих шеф-кухарів.

Особливості страви

За дієтичними властивостями м'ясо баранини посідає почесне друге місце після птиці. У ньому немає холестерину, воно багате амінокислотами, а особлива структура волокон сприяє гарній роботі травної системи. Разом із правильно підібраними спеціями страви з баранини поліпшують обмінні процеси, тож навіть допомагають худнути. 

«Пістолетики» — це реберця з частиною грудинки (корейка). Шеф-кухарі називають дану частину просто «каре». На Кавказі запечені реберця ягнят вважаються справжнім делікатесом. За теплової обробки м'ясо на кісточці покривається тоненькою плівкою, що зберігає соковитість та смак. Їх подають з сухим білим вином та помідорами. І обов’язково готують зі свіжими травами. Як правильно обрати м'ясо для «пістолетів» та приправи, шукайте нижче в корисних порадах.

Рецепт пістолетів із баранини,глазурованих медом і гірчицею

Цей рецепт дуже легко приготувати навіть новачку. Проте завдяки правильно підібраним інгредієнтам, м'ясо буде соковитим, м’яким, зі смачною скоринкою. Така страва чудово доповнить святковий стіл та підійде до будь-якого гарніру.

Інгредієнти на 4–5 порцій:

  • реберця баранини — 1,5–2 кг;
  • гірчиця — 2 ст. л.;
  • рідкий мед — 2 ст. л.;
  • панірувальні сухарі — 200 г;
  • перець чорний, сіль — за смаком.

Час приготування — 70 хвилин.

Приготування:

  1. У цьому рецепті ми використовуємо грудинку ягняти, тому довго маринувати її не потрібно. Достатньо натерти сіллю і свіжим меленим чорним перцем та дати постояти 10 хвилин.
  2. Змішуємо гірчицю з медом, добре перемішуємо. За потреби додаємо сіль.
  3. Ретельно натираємо грудинку отриманим маринадом, обмазуємо з обох боків панірувальними сухарями.
  4. Викладаємо на застелену пергаментом форму та відправляємо запікатися в розігріту духову шафу на 40 хвилин.
  5. Дістаємо, даємо трохи охолонути, розрізаємо на порційні «пістолетики». Смачного!

Каре ягнятка з ароматними травами під запашним соусом

У цьому рецепті особливу роль грає соус. Він додає м’ясу вишуканості та приємного аромату.

Інгредієнти на 4 порції:

  • каре ягнятка — 1,2 кг;
  • хмелі-сунелі, зіра, чорний перець, сіль, сухий часник — по щіпці;
  • розмарин, тархун, чебрець, кінза — по гілочці;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • зерна гранату.

Для соусу на 4 порції:

  • кінза, петрушка — декілька гілочок;
  • м’ята — 2–3 листочки;
  • гостра аджика — 1 ч. л.;
  • перець чілі — 3 г;
  • червона цибуля — половинка;
  • томат — 1 шт.;
  • цукор, сіль — за смаком.

Час приготування — 50 хвилин.

Приготування:

  1. Підготуємо та замаринуємо м'ясо. Його ретельно очищуємо від усього зайвого, зрізаємо шкіру та жир, плівки на ребрах. Далі розділяємо на порційні шматочки «пістолетики», посипаємо сіллю, перцем, додаємо подрібнений розмарин і чебрець, сухий часник. Ретельно змащуємо олією та натираємо з обох боків. Залишаємо на 5–10 хвилин замаринуватися. Якщо маємо більше часу, можна залишити на 1 годину.
  2. Беремо сковороду-гриль, добре нагріваємо без олії. З м’яса знімаємо спеції, щоб вони не горіли, та викладаємо пістолети. Смажимо з кожного боку по 3–4 хвилини. Цього часу досить, аби м'ясо отримало четверту стадію просмаження: зберегло соковитість, стало м’яким, але отримало необхідну скоринку.
  3. Беремо невеличке деко (форму), викладаємо пістолети з баранини, посипаємо залишками знятих перед смаженням спецій, додаємо трішки свіжого чебрецю та ставимо в духову шафу на 12 хвилин за температури 180 градусів.
  4. Коли м'ясо готове, даємо йому «відпочити» 10 хвилин.
  5. Тим часом готуємо соус: у чашу блендера кладемо кінзу, петрушку, м’яту, перець чілі, аджику, помідор, цибулю. Усе ретельно перетираємо. Солимо та додаємо цукор за смаком.
  6. На тарілку викладаємо каре, посипаємо його зернами гранату. Соус подаємо окремо в маленькій піалці. Смачного!

Корисні поради та лайфхаки

Багато людей відверто нехтують бараниною через її «яскравий» аромат. Або намагаються всіма доступними способами його позбутися. Проте не потрібно повністю прибирати «запах» баранини. Адже, як говорять знавці, саме це відрізняє її з-поміж інших видів м’яса. Потрібно правильно її обирати та розкривати смак за допомогою спецій.

Купуйте м'ясо молодої тварини: воно має бути світлим, приємно пахнути, з тоненькими кістками на ребрах. Кістки у барана ростуть все життя, тому по них можна визначати вік тварини. Жир також має бути білим.

Аби придати м’ясу вишуканості, шеф-кухарі радять використовувати духмяні трави: розмарин, чабрець, зіру. Збалансувати смак допоможуть гострі спеції, як-от перець чілі, гірчиця. Також із бараниною смакують кислі соуси, зерна гранату, кислі ягоди, біле вино або виноград. Не бійтеся експериментувати разом із METRO.