Курча генерала Цо (Цзо): смакота, заради якої можна програти битву

 Ця страва належить до китайсько-американської кухні, і її можна зустріти майже в кожному китайському ресторані Америки та Канади. По суті вона дуже проста — обсмажені шматочки курятини в гострому кисло-солодкому соусі. Але вирізняється, як і більшість китайських страв (хоча винайдена в Нью-Йорку), незвичайним смаком, де поєднуються кислі, солодкі, гострі відтінки. Приготувати цікаву страву не складно, головне — підібрати всі необхідні компоненти.

Особливості страви

Головна фішка китайської курки Цо — особливий кисло-солодкий гострий соус. Але не менш цікавими є легенди страви. Одна з них розповідає про генерала Цо, який жив у часи династії Цин. В легенді говориться, що генерал так любив цю страву, що навіть не став переривати обід, коли вороже військо почало наступ. Так він програв битву. Дізнатися, заради якого смаку генерал Цо пожертвував власною кар’єрою, пропонуємо разом із нами. Він не залишає байдужим нікого.

 

Рецепт курки генерала Цо

Таку курку дуже смачно подавати з білим рисом або смаженими броколі. Кукурудзяний крохмаль можна замінити картопляним, але трішки зменшити кількість.

Інгредієнти

  • 300 г курячого філе;
  • 2 яйця;
  • 140 г кукурудзяного крохмалю;
  • 1 чайна ложка рисового оцту;
  • 300 мл олії.

Для соусу

  • 30 мл олії;
  • корінь імбиру;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки рисового оцту;
  • 1 перець чилі;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • 1 чайна ложка рисового оцту;
  • 2 столові ложки крохмалю.

На 2 порції.

Час приготування — 25 хвилин.

Приготування

  1. Готуємо панірувальний соус. Два яйця потрібно змішати з рисовим оцтом, крохмалем, додати сіль і 3 столові ложки води. Ретельно перемішуємо.
  2. Куряче філе нарізаємо невеличкими шматками, додаємо в підготовлений панірувальний соус. Обмащуємо з усіх боків.
  3. Розігріваємо олію на сковороді, викладаємо курку й смажимо з обох боків приблизно 4–5 хвилин до золотистого кольору.
  4. Виймаємо на паперові рушники, щоб зняти надлишки жиру.
  5. На сковороду наливаємо 30 мл олії, додаємо дрібно порізаний часник, корінь імбиру та перець чилі. Наливаємо рисовий оцет, соєвий соус, розведений у воді крохмаль. Чекаємо, доки закипить та загусне.
  6. Подаємо курку, поливши смачним соусом та посипавши зеленою цибулею.

Смачного! Або, як говорять китайці, «вейкхоу хао!»

Хрумка курка Цо в пікантному соусі з рисовим вином

 

Хрумка скоринка вдало поєднується з гострим соусом, а всередині курка залишається м’якою та соковитою. Це справжня знахідка для любителів пікантних смаків й азіатської кухні.

Інгредієнти

  • філе курки — 600 г;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 2 столові ложки солодкого рисового вина мірін (біле вино);
  • 2 столові ложки рисового оцту;
  • білок одного яйця;
  • 100 г кукурудзяного крохмалю;
  • 5 г розпушувача для тіста;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 15 г імбиру;
  • гострий перець;
  • 50 г цукру;
  • 50 мл води;
  • кунжут для прикрашання;
  • олія для фритюру.

На 2 порції.

Загальний час приготування, включно з маринуванням м’яса, — 50 хвилин.

Приготування

  1. Спочатку приготуємо маринад для курки. В невеличку ємність виливаємо білок, додаємо соєвий соус, рисове вино мірін, чорний мелений перець. Перемішуємо.
  2. Куряче філе розрізаємо на невеликі шматки, відправляємо в маринад на 30 хвилин.
  3. Поки маринується курка, готуємо соус. Змішуємо крохмаль, воду, соєвий соус, оцет рисовий, вино рисове, цукор. Ретельно перемішуємо.
  4. Ставимо нагріватися фритюр. Змішуємо крохмаль із розпушувачем тіста.
  5. Замариновані шматочки курки відправляємо спочатку в крохмаль та смажимо у фритюрі до готовності. Має утворитися хрумка скоринка. Саме цей секрет допомагає зберегти соковитість філе.
  6. Викладаємо курку на тарілку з паперовими рушничками, щоб зняти зайвий жир.
  7. Готуємо соус: у сковороду наливаємо рослинну олію, дрібно нарізаємо імбир і часник, відправляємо смажитися.
  8. Додаємо перець чилі та виливаємо зарання підготовлений соус. Чекаємо, доки закипить. Далі відправляємо до соусу курку, ретельно перемішуємо та прогріваємо 4–5 хвилин.
  9. Подаємо окремо або з гарніром, присипавши кунжутом.

Корисні поради та лайфхаки

Для курки Цо можна вибирати будь-яку частину м’яса: стегна, гомілки, грудинку. Секрет страви саме в хрумкій скоринці, яка утворюється завдяки крохмалю. Тому його шеф-кухарі радять не замінювати іншою паніровкою.

Якщо ж не вдалося знайти рисове солодке вино мірін, можна використати біле звичайне десертне мікадо. В столові вина потрібно додати трішки цукру. Деякі кухарі додають замість цукру мед, але варто пам’ятати, що він при високих температурах втрачає корисні властивості.

Також особливого смаку соусу додають джеми. Наприклад, у ресторанах Нью-Йорка часто застосовують для курчат Цо персиковий джем. Солодкий аромат чудово поєднується з м’ясом птиці.