Домашній мармелад: корисний десерт для дітей та дорослих

 Мармелад вважають одним із найкорисніших та малокалорійних десертів. Особливо корисний він для дітей, адже речовини, які загущують мармелад, сприяють розвитку суглобів та кісток. Мармелад можна приготувати самостійно на власній кухні. За основу береться або фруктово-ягідне пюре, або фруктово-ягідний сік. Спробуйте приготувати мармелад із натурального, свіжовичавленого соку. Такий десерт вийде смачним і корисним, до того ж у його склад входитимуть тільки натуральні продукти. Жодних консервантів і ароматизаторів! Мармелад можна подавати як десерт або запропонувати як солодку страву до святкового столу. А ще домашніми мармеладками можна прикрасити торти чи тістечка.

Головна запорука успіху в приготуванні домашнього мармеладу — правильно вибрати загусник та розрахувати його кількість. Ним може бути желатин, пектин чи агар-агар. Також важливо озброїтись відповідним посудом — каструлею з товстим дном, формами для мармеладу. Замість них можна використати форми для льоду (пластикові чи силіконові).

Готовий мармелад, виготовлений власноруч, можна зберігати в холодильнику до 10 діб.

Отже, ось декілька рецептів, за допомогою яких можна легко зробити корисний десерт для всієї родини.

Ананасовий мармелад із пектином

Для приготування візьміть такі інгредієнти:

  • 1 л ананасового соку;
  • 1,5 склянки цукрового піску;
  • 4 чайні ложки агар-агару;
  • 150 г дрібно порізаних консервованих ананасів.

Час приготування —15 хвилин плюс час на застигання.

Покроковий процес приготування

  1. Залийте агар-агар 500 мл ананасового соку, розмішайте та залиште на пів години.
  2. Через 30 хвилин змішайте сік, що залишився, та цукор, і поставте суміш на невеликий вогонь, доведіть сироп до кипіння.
  3. До гарячого сиропу додайте набряклий агар-агар і проваріть гарячий мармелад протягом 5 хвилин.
  4. Додайте шматочки ананасів та ще раз перемішайте.
  5. Трохи остудіть мармелад і вилийте в приготовані формочки.
  6. Остудіть до кімнатної температури, після чого поставте в холодильник.
  7. Готовий мармелад обережно вийміть із формочок.
  8. Можна насолоджуватися натуральним смаком, користю та ароматом!

Слушна порада — можна зменшити кількість цукру або ж готувати взагалі без нього. Також варто використати натуральні цукрозамінники. Як підсолоджувач підійде натуральний мед, але його калорійність не менша, аніж звичайного цукру-піску.

Домашній мармелад із яблук та гарбуза

Ця страва — не лише незвичайний натуральний десерт, вона може бути основою для корисного сніданку чи для вечері — під гарячий чай або тепле молоко. Гарбузово-яблучний мармелад може сподобатися навіть тим, хто не є фанатом страв із корисного гарбуза. Для того, щоб зробити порцію мармеладу на родину з чотирьох осіб, потрібні такі інгредієнти:

  • склянка апельсинового соку;  
  • чверть склянки желатину;
  • 300 мл гарбузового пюре;
  • 150 мл пюре з яблук;
  • 1,5 чайної ложки меленої кориці;
  • 2 столові ложки меду;
  • пів чайної ложки меленого сухого імбиру;
  • кардамон на кінчику ножа.

Час приготування — 30 хвилин та час на застигання.

Покроковий процес приготування

  1. Влийте апельсиновий сік у каструлю, додайте желатин і розмішуйте до повного розчинення порошку.
  2. Додайте до желатинової суміші гарбузове та яблучне пюре, мед і спеції та збийте віничком до однорідності. Доведеться добре попрацювати.
  3. Розподіліть по формах і відправте застигати в холодильник.
  4. Подавайте з чаєм чи какао.

Як основу для мармеладу добре використовувати ягідні пюре, соки з будь-яких фруктів. Чим більше додавати загусника, тим твердішим буде домашній мармелад. Але будьте обережними: якщо додати занадто багато пектину або агар-агару, мармелад може набути неприємного запаху.