Банани фламбе — швидкий та смачний десерт до будь-якого свята

Все ще думаєте, яким десертом потішити себе та близьких? Ваші пошуки завершено, адже ми нагадаємо вам про страву, готувати яку декілька хвилин, а смак її не поступається популярним десертам. Це банани фламбе, і якщо ви їх ще не куштували, то вам можна тільки позаздрити. Фламбе, або фламбування, — типовий для французької кухні кулінарний прийом. Він полягає у використанні міцного алкоголю, яким треба облити страву та підпалити. Можна взяти коньяк, ром чи навіть горілку — спирт випариться, а страва набуде особливого смаку та аромату. Дуже ефектно процес фламбе використовують у ресторанах — кухар виходить до відвідувачів у залу та влаштовує справжнє шоу.

Втім, прийом фламбе легко застосувати й вдома, лише дотримуючись правил безпеки, – все ж таки доводиться мати справу з відкритим вогнем.

Пропонуємо вам внести до святкового меню банани фламбе. Ви здивуєтеся, наскільки незвичайним стане смак знайомих та улюблених тропічних фруктів після такої обробки.

Банани фламбе з апельсиновою ноткою

Цей рецепт — класика десерту. Для дітлахів можна приготувати «безалкогольну» версію, просто потушкувавши банани в сиропі з вказаних інгредієнтів. Для двох порцій десерту знадобляться:

  • 4 не надто стиглих банани;
  • 2 апельсини;
  • 150 г рому або коньяку;
  • 40 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • пелюстки з мигдалю для декорування;
  • 2 кульки ванільного морозива для подачі.
 

Час приготування — 10 хвилин.

Приготування

  1. Вичавити сік з апельсинів — вручну або за допомогою соковижималки.
  2. З бананів зняти шкірку.
  3. На сковороду покласти масло й цукор, нагрівати на середньому вогні, помішуючи.
  4. Коли цукор просочиться маслом, влити сік з апельсинів, помішувати, поки не розчиниться цукор.
  5. Покласти банани й готувати їх у сиропі хвилин 5, час від часу обережно перевертаючи (краще робити це щипцями, бо банани швидко стають м’якими та можуть зламатися).
  6. Потім, не знімаючи страви з вогню, влити ром і одразу ж підпалити. При цьому не тримайте руки близько до сковороди, можна обпектися. Варто використовувати для цього довгу запальничку для плити. Ще раз про безпеку: найкраще надіти рукавицю, адже у спиртних напоїв дуже висока температура горіння. Щоб «підпал» залишався контрольованим, суворо дотримуйтеся дозування. Перед тим як братися за обсмажування, краще прибрати з плити інший посуд. Використовуйте сковороду з достатньо високими бортиками.
  7. Дочекатися, коли вогонь згасне сам собою.
  8. Подавати банани теплими, поливши сиропом, який залишився на сковороді, покласти поруч морозиво, посипати пелюстками мигдалю.

Банани фламбе з млинцями та мандаринами

Ця страва поєднує таку палітру смаку, що він цілком гідний звання ресторанного десерту. Зручність приготування в тому, що, використовуючи готові тонкі млинці за класичним рецептом, страву можна подати за декілька хвилин. На дві порції знадобляться:

  • 4 готових тонких млинці;
  • 2 банани (обирайте більш зелені, щоб при приготуванні фрукти не перетворилися на кашу);
  • 5 мандаринів;
  • 100 г вершкового масла;
  • 80 г тростинного цукру;
  • 80 г бурбону;
  • листочок м’яти та цукрова пудра для подачі, трохи меленої кориці.

Час приготування — 10 хвилин.

Приготування

  1. Робимо сік із мандаринів.
  2. На сковорідці топимо цукор та вершкове масло. Коли вершкова карамель почне закипати, додаємо мандариновий сік, перемішуємо.
  3. Млинці на декілька хвилин занурюємо в сироп, щоб вони повністю просякнули його ароматами. Млинці викладаємо по дві штуки на сервірувальні тарілки.
  4. У сироп занурюємо банани, нарізані напівкільцями.
  5. Вливаємо алкоголь, підпалюємо.
  6. Коли вогонь затухне, збираємо страву: кладемо банани до млинців, поливаємо сиропом зі сковорідки, притрушуємо цукровою пудрою, корицею, прикрашаємо листочком м’яти.

Смачного!