Підпишіться на розсилку акційних пропозицій від METRO

Підписатися

НОВИЙ СВІТ ВИНА

chile-overview
Вина Нового світу – це вина, вироблені поза межами традиційних виноробних регіонів Європи та Близького Сходу, зокрема в Південній Америці. Вина Нового світу несуть у собі концепцію свіжості, новаторства та міжнародного стилю. Чилі – потужний та престижний виробник у сегменті вин Нового світу. Теплий клімат, який формується під впливом Прибережного хребта та Анд, робить країну ідеальним регіоном для виноградарства. Винороб із «Santa Rita», Карлос Гатіка, підсумовує цей факт найкраще: «У Чилі є всі необхідні умови: прекрасне поєднання ґрунтів та температурних режимів, і, звісно ж, люди – їхні цінності, їхні життя». І вино року сповнене цими особливими перевагами


ТЕРУАР

  • Чилійський теруар

Виноградна лоза зазвичай росте у стресових умовах і кожне середовище визначає, як розвивається плід. Чилі має унікальний теруар, який відмінно підходить для виноградарства. Виноград, з якого виготовляють вино року Cavanza, росте в долинах Рапель та Аконкагуа.

  • Ґрунти «Santa Rita»

Сприятливий вплив на виноградники винарні «Santa Rita» в районах Прибережного хребта та Анд чинять різні кліматично-ґрунтові умови. Винарня використовує виноград, вирощений на мулистих ґрунтах у передгір’ях Анд, а також біля Прибережного хребта. В районі Прибережного хребта ґрунти старіші, важчі та не містять мулу й глини, що є надзвичайно сприятливими характеристиками для вирощування винограду. На щастя, чилійські виноградники також не заражені філоксерою – небезпечним шкідником, який зазвичай псує винограду лозу.

  • Ландшафт Чилі

terroir


КЛІМАТ ЧИЛІ

  • Ідеальний для вирощування винограду Клімат

Будучи територією, на якій переважає теплий Середземноморський клімат, центральна зона Чилі має температурний режим, який підходить як для білих, так і червоних сортів винограду. Сорт Шардоне відмінно росте при нижчих температурах, у той час, як виноградному сорту Каберне Савіньйон потрібні дещо тепліші кліматичні умови.

  • Дозрівання білих та червоних сортів

Біля Прибережного хребта морські вітри дещо знижують температуру повітря, що допомагає достигати білим сортам винограду. І навпаки, сорт Каберне Савіньйон краще росте при більш високий температурі. Прибережний хребет відіграє роль буфера для виноградників, розташованих між хребтом та Андами, забезпечуючи дещо вищі температури та сприяючи більш швидкому дозріванню червоних сортів. Такі умови також сприяють виготовленню вина Cavanza Rosé, до якого входять сорти Каберне Савіньйон та Шираз.


  • Дозрілий виноград

climate

ІНТЕРВ’Ю З КАРЛОСОМ ГАТІКОЮ: ІДЕАЛЬНІ УМОВИ ЧИЛІ ДЛЯ ВИНОРОБСТВА

METRO:
Як природні умови Чилі впливають на виноград, а, отже і на вино, вироблене з нього?

Карлос Гатіка: 

Якщо подивитися на саму суть винограду як рослини, то виявляється, що вона схильна рости у тропічних умовах, що є екстремальними. Виноград росте, розростається й дає плоди, а коли умови середовища змінюються, він починає поводитися по-іншому. Це один з основних моментів. Загалом же, кожна окрема ситуація створює інші умови для винограду; він може рости по-іншому. Він може пускати лози різних розмірів, а оскільки напрямок сонячного світла змінюється, то положення щодо джерела світла також змінюється відповідним чином. Далі – вода, дощі, кількість коренів; ці складові утворюють теруар з унікальними умовами. І це призводить до формування у певній мірі різних відтінків смаку та різних ароматів.

METRO 

Чи є виноград дуже чутливою рослиною?

Карлос Гатіка: 

Це дуже проста рослина. Тож коли ви поміщаєте виноградні лози у стресові умови, під час яких вони дають своє найкраще вино, і, якщо ви можете контролювати їх ріст під час сезону, коли вони ростуть, тоді ви побачите, як з’явилися певні характеристики завдяки відповідній кількості тепла та опадів.

METRO: 

Як Ви визначаєте, які ґрунти у Вашій місцевості найкраще підходять для вирощування винограду?

Карлос Гатіка: 
По-перше, для того, щоб контролювати ріст, потрібен бідний ґрунт. Тож у Чилі такі ґрунти знаходяться на передгір’ях Анд та Прибережного Хребта. Потім, щоб вибрати відповідну місцевість, потрібно знайти підходящий клімат, тобто, якщо ви хочете вирощувати білий сорт, потрібно рухатися ближче до Тихого океану, де прохолодніші умови, оскільки потрібно зберегти усі ароматичні речовини та кислоти, що є у лозі.
Що стосується червоних сортів винограду, у такому разі ділянку для їх вирощування слід шукати ближче до Анд, де більше тепла. Також треба врахувати кліматичні особливості, необхідна певна кількість опадів, яка забезпечить гарні шанси на дозрівання всього врожаю до початку збору.

METRO: 

Якщо скуштувати чилійського вина, чи можна на основі смаку сказати щось про ґрунт та теруар, у якому ріс виноград?

Карлос Гатіка:
Якщо пити та куштувати багато вина, то можна навчитися визначати щонайменше тип ґрунту. Із винограду, що росте в сонячних умовах, зазвичай виходить більш міцне але менш концентроване вино. На ненасичених ґрунтах росте виноград, який дає більш концентроване вино.
Коли виноград отримує багато сонця, то трішки випалюється, зменшуються ароматні відіткни смаку. Підготовлений спеціаліст може визначити середовище, у якому дозрівав виноград, куштуючи вино. Окрім того, важливо знати, скільки часу можна зберігати вино. Cavanza Cabernet Sauvignon, наприклад, має потенціал для зберігання впродовж 3-5 років.

METRO:
Чи можна сказати, що, куштуючи вино, ви насправді відчуваєте на смак Чилі?

Карлос Гатіка: 

Думаю, що так.


Супутні товари