Підпишіться на розсилку акційних пропозицій від METRO

Підписатися

Сучасне виноробство України

940200_vino

Мені часто задають питання про стан сучасного українського виноробства. Моя думка, як людини, яка поважає, любить і п'є вино, що «пацієнт швидше живий, ніж мертвий». Є як дуже позитивні явища та тенденції, так і проблеми, які значно уповільнюють розвиток виноробства, як такого.

Рухатися вперед у виноробстві - це довгий процес, що вимагає як величезних фінансових і часових витрат, так і підтримки держави. Багато найважливіших понять законодавчо взагалі не закріплені, або існуючі закони не відповідають сучасним вимогам ринку виробництва якісних вин.

Вкрай необхідні закони і нормативні акти по правилам маркування вин, методів класифікації, контроль найменувань за походженням (аналог французької, з 2012 року загальноєвропейської системи A.O.P.), закон про систему контролю якості і контролюючий орган або інститут (аналог французького Інституту найменувань за походженням I.N.A.O.)

Відсутня розмежування таких продуктів як вино і винний напій, що часто вводить в оману звичайно покупця.

Географічно можна виділити 6 основних виноробних регіонів України, 15 макрозон (винних районів) і 58 микрозон. Законодавчо ці зони не закріплені. Підхід до районування сортів щодо грунтів і природних умов повинен бути системний і грунтуватися на досвіді міжнародних колег. Слід виділити окремо мікрозони для виробництва вин вищих категорій якості.

Серед основних виноградарських регіонів найбільша площа виноградних насаджень має Одеська область - 38,95 тис. га, що становить 46% від загального по Україні. Майже 37% займають виноградники Автономної Республіки Крим - 31,0 тис. га. Решта (17,4%) зосереджені в Миколаївській (7,1%), Закарпатській (2,7%) і Запорізькій (0,4%) областях (станом на 1.09.2008г згідно «ВИНОГРАДНОГО КАДАСТРУ УКРАЇНИ від Української Академії аграрних наук »). Як ми бачимо кадастр теж не оновлювався вже протягом 8 років.

Я вважаю, що один з можливих шляхів розвитку виноробства в Україні в цілому - це шлях, яким пішла сучасна Греція. Крім поліпшення загальної якості виробництва, в цій країні виділили, на загальнонаціональному рівні, 4 основних автохтонних, сорти винограду (2 білих і 2 червоних). Максимально популяризують вирощування і виробництво вина з цих сортів. Таким чином, за відносно короткий термін, у Греції з'явилася візитна картка в виноробстві та привід для гордості. Вина Греції, стали популярні серед поціновувачів і весь винний світ стежить за стрімким розвитком виноробства в цій країні. А вина острова Санторіні - можна назвати одним із сучасних трендів.

Наша країна має всі умови для подібного шляху. Згідно вище згаданому кадастру, в Україні налічується 101 технічний (винний) сорт (станом на 1.09.2008г). З цього списку можливо виділити такі місцеві сорти як: Одеський Чорний, Сухолиманський Білий, Тельтов Курук і майже зниклі Джеват Кара, Єкім Кара і Баян-Шірей (список не є вичерпним).

Крім виділення окремих флагманських сортів, потрібно збільшувати посадки, відновлювати і закладати нові розсадники винограду, а головне покращувати якість вина з визнаних міжнародних сортів, які відмінно ростуть на території України. Приклади: Аліготе, Каберне-Совіньйон, Шардоне, Мерло, Совіньйон, Рислінг.

Так само, з позитивних сучасних явищ, потрібно окремо виділити появу молодих виноробів, які вносять свою внесок в розвиток культури споживання і виробництва вина в Україні. Найчастіше це невеликі заводи, які іноді підходять під визначення «гаражист». Основне виробництво зосереджене в Одеській і частково в Херсонській областях. 10 років тому, на питання іноземних гостей, щоб я міг порекомендувати з сухих українських вин, мені нічого було відповісти. Сьогодні я назву як мінімум 5-6 виноробів, за якість вина, яких мені буде зовсім не соромно!

Як багато знадобитися часу на відновлення після занепаду, а головне розвиток виноробства в Україні сказати складно. Крім підтримки держави і інвестицій для цієї галузі, потрібно ще багато часу на посадку та зростання нової лози. Прийнятний за якістю урожай для виробництва вина, лоза може дати тільки на 5-6 рік росту, а весь потенціал починає розкриватися тільки після 15 років життя. Гарна новина полягає в тому - що падати вже нікуди. У нас є тільки один шлях, шлях на гору!