Отримати картку клієнта METRO

Зареєструйтеся онлайн

Справжні поціновувачі вина, легко визначать коли буде доречно, подавати та вживати кріплені вина.

Але звичайному покупцю буває значно складніше зробити свій вибір, адже асортимент кріплених вин дуже різноманітний. Вина можуть розрізнятися за місцем походження, сортами винограду, а головне методом виробництва. Саме це визначає який стиль буде притаманний тому чи іншому вину.

Кріплене вино – в більшості випадків це вино, яке подається на дижестив, тобто в кінці прийому їжі. Але є багато виключень з цього правила. Саме таке вино добре сприяє травленню. Також важливо памя’тати те, що кріплені вина є гастрономічним винами, тобто дуже добре поєднуються з різноманітними стравами. Наприклад, витриманий червоний  порто ідеально поєднується з гострими сирами, з благородною пліснявою.

Серед класичних різновидів вирізняються декілька за методом кріплення. Основна різниця полягає в на якому етапі виробництва додається виноградний бренді чи виноградний спирт. Іспанські шеррі (херес), можуть бути як і сухі, так і в солодкому варіанті, а португальські порто – виробляються тільки солодкі чи напівсолодкі.



01_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Педро Хіменез

Вину притаманні різноманітні аромати фруктів, витримки та спецій, ізюму, шоколаду, кави та навіть тютюну. Його смак постійно змінюється та розвивається підчас куштування.

Педро Хіменез - найсолодший тип хересу, виробляється без застосування плівки флор з підв’яленого винограду сорту однойменного сорту. Раніше Педро Хіменез використовували тільки як десертне вино для підсолоджування інших різновидів хересу, і тільки з недавніх часів він став самостійним різновидом. Для Педро Хіменез характерна дуже довга витримка в системі Солера, часто і до 30 років. Тому це вино має темний, майже чорний колір, надзвичайно густу консистенцію, сильний аромат.

Класичний дижестив. Вживати можливо з недуже солодкими фруктами та десертами. Добре смакує з темними запашними сигарами, та ароматними різновидами тютюну для люльки, наприклад  Латакія.

02_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Поломіно

Аромат ніжно-мигдальний, з тонами свіжого дріжджового тіста та лугових трав. Найпомітнішим характерним ароматом хересу Манзаніл’я є морський та мінеральний тон, та легка солонуватість у  смаку. Смак - сухий і делікатний, з м'якою освіжаючої кислотність. Післясмак довгий і приємно- гіркуватий.

Manzanilla – за методом виробництва, та за стилем дуже схожий на херес Fino, але виробляється тільки у місцевості Санлукар-де-Барамеда, близько до узбережжя, що надає цьому виду хереса особливу солонуватість у смаку.

Херес Манзаніл’я ідеальний аперитив, вживати охолодженим. Добре поєднується с холодними закусками, зі всіма різновидами іспанських tapas, анчоусів, дарами моря на грилі, стравами з сирої чи маринованої риби, наприклад сашимі чи карпаччо.


03_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Поломіно

Кріплене сухе вино, світло-солом'яного кольору. Має ніжний та гармонійний аромат мигдалю, смаженого арахісу. Смак дуже приємний та багатогранний з дуже довгим післясмаком.

Вино виготовляється з винограду сорту Паломіно, який вирощується на крейдяному грунті, який має великий вплив на формування плівки FLOR при витримці цього хересу в бочках. Цей херес завжди сухий. У відкритій пляшці зберігається не довго, тому відкритий Фіно потрібно випити на протязі не більш ніж одного тижня.

Херес Фіно ідеальний аперитив, вживати потрібно дуже охолодженим. Добре поєднується с холодними закусками, зі всіма різновидами іспанських tapas, анчоусів та горіхів.

04_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Туріга Національ, Тінта Роріз, Тінта Као, Тінта Амарела

LBV насиченого пурпурного кольору. Спокусливий аромат з тонами ожини та диких квітів.

Має насичений та складний смак зі свіжими тонами м'ятного шоколаду і вишневого лікеру, прекрасним балансом таніну і кислотності.

LBV порто відноситься до категорії портвейнів, що визрівають в пляшці. Виробляється з винограду одного року врожаю і витримується в дубовій бочці від 3 до 6 років перед розливом.  Після розливу по пляшкам, фактично вже готовий до вживання, але в найкращі роки врожаїв має потенціал до витримки в пляшках. Стиль такого порто можна описати як: пряний, густий зі складний з насиченою фруктовою ароматикою.

Вино добре вживати з фруктами, витриманими сирами з насиченим ароматом та смаком. Стравами з темного м’яса приготованому в стилі китайської кухні. 


05_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Мальвазія Фіна, Донзеліньо, Гоувейо

Біле кріплене вино, з насиченим ароматом білих кісточкових фруктів, меду та акації. Смак добре збалансований, алкоголь на середньому рівні поєднується з приємною солодкістю, та середнім рівнем кислотності. Післясмак довгий та ніжний з чітким медовим присмаком.

Білий порто відноситься до категорії портвейнів, що визрівають в пляшці. Стиль такого порто можна описати як: молоде вино з вираженим фруктовим смаком.

Вино добре вживати з фруктами, а саме: білі та червоні яблука, абрикос, персик, виноград та ананас. З сирами з блакитною пліснявою, та пряними стравами азіатською кухні.

06_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Туріга Національ, Тінта Роріз, Тінта Као, Тінта Амарела

Вино темно-гранатового кольору. Елегантне вино з горіховим ароматом, комплексне з довгим стійким післясмаком.

Виробляються з червоних сортів винограду. Купажі різних років урожаю витримуються в дубових бочках по методу Solera, зазнаючи поступової  оксидації.

Портвейни категорії Aged Tawny 10-річні, розвиваються та витримуються в бочці, і закінчують свій розвиток ще до потрапляння в пляшку. Тому немає сенсу зберігати портвейни цієї категорії після витримки, з роками вони не покращуються.

Таке насичене вино потребує особливих страв для поєднання. Підійдуть смажені на грилі  чи хоспері темні різновиди м’яса чи дичини, разом з насиченими азіатськими (наприклад теріякі) чи пряними соусами. 


07_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Поломіно

Кріплене солодке вино, темно-золотистого кольору. Має стійкий характер справжнього іспанського хересу, в якому знаходимо тона горіхів, спецій, прянощів та витримки в дубі.

Херес категорії  Cream – це різновид, який розвивається без плівки флор з доступом кисню. Також цей різновид підсолоджують десертним вином, зазвичай з винограду Педро Хіменез або Москатель.

Класичний дижестив, але в поєднанні зі стравами складний, тому що з великою кількістю цукру у вині, кількість страв які гармонійно поєднуються – значно зменшуються. Добре смакує з м’якими сирами з немитою скоринкою, такими як брі, камамбер чи ельзаський монстр з тміном.

08_DON PABLO_500x500_A-500x500

Сорта винограду: Туріга Національ, Тінта Роріз, Тінта Као, Тінта Амарела

Класичне порто. В ароматі чорних фруктів, ягід та тонкий присмак витримки. Смак насичений та багатогранний.

Tawny порто відноситься до категорії портвейнів, що визрівають у дубових бочках. Виробляються з червоних сортів винограду. Купажі різних років урожаю витримуються в дубових бочках по методу Solera, зазнаючи поступової  оксидації. У продаж поступають вже повність готовими до вживання. Не має сенсу чекати на старіння вина в пляшці після розливу, позитивних змін в цьому різновиді порто вже не буде. Стиль такого порто можна описати як: під час витримки в дубі колір змінюється на золотисто-коричневий, а тривалий контакт з деревом дає горіхові тони в смаку.

Вино чудово смакує з витриманими сирами та сирами пліснявою. Також добре на дижестив з ароматною сигарою.


Купити в одному з торговельних центрів METRO

Обрати ТЦ METRO

Замовити онлайн з доставкою від METRO

Замовити онлайн