Підпишіться на розсилку акційних пропозицій від METRO

Підписатися

Calvados - ексклюзивно METRO яблуневий бренді!

940200_calvados

Кальвадос (фр. Calvados) - яблучний бренді (дозволено використання до 30% груш), одержуваний шляхом перегонки (дестіляціі) сидру, з французького регіону Нижня Нормандія. Міцність - близько 40% об.


Виробництво

Виробники використовують тільки маленькі яблука з сильною ароматичною інтенсивністю. У Нормандії таких сортів рекомендовано тільки 48. Кальвадос вимагає ретельного підбору різних сортів. Правильне змішування дозволяє підтримувати однаковий смак протягом багатьох років, незалежно від річних варіацій якості яблук і груш. Для цього виробник зазвичай вирощує від 20 до 40 різних сортів.

Різні сорти яблук, в залежності від кислотності, присмаку гіркоти, вмісту цукру і таннінів, діляться на 4 категорії: гіркі, гірко-солодкі, солодкі і кислі.

Зазвичай кальвадос на 10 відсотків проводиться з гірких сортів, на 70 відсотків - з гірко-солодких і на 20 відсотків - з кислих. Груші можна порівняти з категорією кислих яблук.

 

Витримка

Після перегонки сидру кальвадос не має кольору. У цей момент він ще не є кальвадосом. Кальвадосом він стає в результаті витримки в дубових бочках, отримуючи колір і різні відтінки ароматів.
Зазначений на етикетці термін означає, що кожен з вхідних в даний кальвадос спирт має термін витримки не менше вказаного:
• Fine, Trois Etoiles («Три зірочки»), Trois pommes («три яблука») - витримка в бочці не менше 2 років;
• Vieux-Reserve - не менше 3 років;
• V.O. (Very Old), VO, Vieille Reserve. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), VSOP - не менше 4 років;
• Extra, X.O. (Extra Old), XO, Napoleon, Hors d'Age, вік - не менше 6 років;
• Age 12 ans, 15 ans d'age - не менше зазначеної кількості років;
• 1946 1973 - вінтажні кальвадоси.

Регіони виробництва:

AOC Calvados
  • Яблука з обмеженої території
  • Єдина дистиляція колонним способом 74% від загального виробництва кальвадосу
В даному апелласьоні зареєстровано 400 великих виробників.

Це найбільший за площею та обсягом виробництва апелласьон. Для нього характерні відсутність жорстких правил і, як наслідок, велика різноманітність стилів і рівнів якості.

Зазвичай в цьому апелласьоні застосовується одноразова дистиляція в циліндричних («колонних») дистилляторах.
Дистилят витримується мінімум 2 роки в дубових бочках.


AOC Calvados Pays d'Auge

• Яблука з обмеженої території
• Подвійна дистиляція 25% від загального виробництва кальвадосу

 У стандарті зареєстровано 40 великих виробників. Завдяки комфортним глинистим грунтам закріпив за собою право використовувати тільки яблука.
Сидр повинен пройти як мінімум 6-місячний процес ферментації, крім того, повинна застосовуватися подвійна дистиляція. Дистилят витримується мінімум 2 роки в дубових бочках.


AOC Calvados Domfrontais

• Яблука та мінімум 30% груш
• Єдина дистиляція 1% від загального виробництва кальвадосу

Апелласьон створений в 1997 році. В даному апелласьоні зареєстровано 5 великих виробників. У цьому апелласьоні під шаром глини залягають граніти, яблуні ростуть гірше, зате чудово відчувають себе груші, коренева система яких більше стелиться, ніж проникає в глиб.
Сади повинні складатися, принаймні, на 15 відсотків з грушевих дерев.
За правилами AOC використовується як мінімум 30 відсотків грушевих спиртів. На практиці їх складова часто доходить до 50%.
У цьому апелласьоні застосовується одноразова дистиляція в циліндричних («колонних») дистилляторах. Дистилят витримується мінімум 3 роки в дубових бочках.


Виробництво було засновано в 1912 році в Нижній Нормандії в окрузі міста Мортен Теодором Лезé, вихідцем з Парижа. Його компанія займалася великим асортиментом товарів з Нормандії.

Надалі, син Фелікс Лезé, розширив компанію, і створив власний бренд кальвадосу Calvados Pere Laizé символом напою став величний Монт-Сен-Мішель (Le Mont Saint Michel) - абатство, закладене ще в XI столітті на вершині скелі, яка виступає з водної безодні.



Після дистиляції спирти потрапляють в дубові бочки і витримуються від 2 років і більше, в залежності від категорії майбутнього напою.

Майстер Погребу стежить за всіма бочками і процес складання купажу починає вже від 2-х річного віку, змішуючи спирти різних років.

У процесі дозрівання в дубі кальвадоси Пер Лезé отримують свій унікальний характер, стають більш м'якими і округлими, насиченими, але при цьому назавжди зберігають вихідні аромати яблука
1
calvados_2

Сalvados du Pere Laize V.S.


  • АОС Calvados Contrôlée
  • Єдина дистиляція
  • Мінімальний вік витримки в дубі 2 роки

Колір: золотисто-жовтий
Аромат: солодкого яблука, яблучного соку
Смак: солодкі яблука і ноти ванілі
Післясмак: яблучна свіжість

calvados_1

Calvados du Pere Laize V.S.O.P.

  • АОС Calvados Contrôlée
  • Єдина дистиляція
  • Витримка в дубі 4-5 років
Колір: жовтого золота
Аромат: яблуневий цвіт, жасмин, біла троянда та абрикоси
Смак: мед, ваніль, відтінки горіхів і ноти дуба
Післясмак: печене яблуко і ваніль