Отримати картку клієнта METRO

Зареєструйтеся онлайн

Міжнародний стандарт харчової продукції IFS

Історія

З ростом вимог споживачів і посиленням вимог європейського законодавства стосовно безпеки харчових продуктів у торговельних мереж з'явилася необхідність створення єдиного стандарту для постачальників, який враховував би всі ці вимоги.

У 2002 році німецька асоціація роздрібних мереж HDE випустила першу версію стандарту IFS. Пізніше до неї приєдналася Федерація підприємств торгівлі та дистрибуції Франції. На сьогоднішній день дійсна п'ята версія стандарту IFS, яка була випущена в 2007 р. У її розробці брали участь три федерації представників роздрібної торгівлі Німеччини, Франції, Італії. 

Стандарт IFS створив єдину основу для взаємної оцінки продавців, постачальників і виробників товарів продовольчої групи. Сертифікат IFS дає найбільш повну гарантію для споживача, що конкретна харчова продукція відповідає всім необхідним вимогам з якості та безпеки.

Про стандарт IFS

Стандарт IFS заснований на принципах НАССР, GMP, ISO 9001, його законодавчою основою служать Європейські директиви і регуляції. Даний стандарт схвалений GFSI (Global Food Safety Initiative).

Стандарт IFS визначає:

  • єдині критерії моніторингу можливостей компаній-виробників харчової продукції виробляти і реалізовувати повністю безпечні продукти харчування, які б відповідали законодавчим вимогам та специфікації;
  • дотримання комплексних вимог щодо організації виробництва продовольчої продукції, виробничої гігієни, дотримання технологічного процесу, кваліфікації персоналу і т.д.;
  • зниження матеріальних витрат на витрати виробника для проведення процедури підтвердження сертифікації харчової продукції при здійсненні поставок, в тому числі і при експорті.

Сертифікація IFS - це авторитетний захід практично для кожного підприємства, яке здійснює виробництво або переробку харчової продукції. Вимоги даного стандарту були визнані найбільшими світовими мережами роздрібної та оптової торгівлі, у яких річний оборот становить не менше шістдесяти відсотків усього світового обороту. Сертифікація на відповідність вимогам стандарту IFS надає підприємствам відмінну можливість постачати власну продовольчу продукцію на європейський ринок. А для тих постачальників, які є членами FCD або HDE, сертифікація IFS потрібна для того, щоб незалежно від країни компанії-постачальника підписати договір.

Таким чином, проведення сертифікації на відповідність продукції стандарту IFS дозволяє підприємствам отримати кілька ключових переваг, що, в свою чергу, надає їм відмінну можливість удосконалювати якість своєї продукції, а також сприятиме отриманню конкурентних переваг на ринку.