Сир Грано Падано: історія виникнення сорту

Час читання - 4 хв.

Грана Падано (Grana Padano) — це делікатесний італійський продукт із характерною зернистою структурою та вишуканим смаком. Кожному гурману варто розглянути детальніше італійський делікатес сир Грано Падано: як виник, які має особливості та переваги, як споживається, до яких продуктів і напоїв пасує.

Твердий солонуватий сир із горіховими нотками не лише смачний, але й дуже корисний. Його споживають як самостійний продукт або у складі салатів, різноманітних закусок та десертів.

Сир Грано Падано: як виник, історія виробництва

Тисячу років тому люди дбайливо ставились до фермерських молочних продуктів, намагаючись нічного не витрачати дарма. З коров’ячого молока робили свіжі сири, але вони доволі швидко псувалися. Тому з’явилась ідея винайти твердий продукт, який зберігався би набагато довше.

Першими історичними сироварнями вважаються італійські монастирі. Так, у абатстві Кьяравалле ченці почали виробляти Грана Падано, який називали «старим сиром» (caseus vetus). Виробництво було започатковане у 1135 році. Згодом латинська назва продукту змінилась на більш показову: сир із зернистою структурою почали називати «Grana», що означає «зерно».

Продукт став дуже популярним і вироблявся у багатьох італійських містах, включно з Міланом, Лоде, Пармою та Мантуєю. У XV столітті відома примадонна Відродження Ізабелла д'Есте вручила сир Грана Падана лордам Феррари (своєму батьку та братові), сказавши: «Кожному — по половині, адже цінність цього сиру набагато важливіша за його кількість!».

Твердий сир виявися надзвичайно популярним і вважався делікатесом навіть у королівських дворах. Декілька століть поспіль технологія його виробництва не змінювалась, хоча сировари вдосконалювали склад, експериментуючи з прянощами та створюючи власні фірмові рецепти.

У XIX столітті в Італії почали поширюватись справжні інститути із сироваріння. У 1951 році з’явились чіткі вимоги до технологій виробництва та якості сиру Грана, що призвело до виникнення двох сортів — Грана Лодіджано (згодом він став називатись Грана Падано) та Парміджано Редано (відомий усім Пармезан). У 1955 році італійський президент навіть видав указ про стандарти та особливості виробництва цього продукту. З 1996 року сир Грана Падано офіційно має статус DOP — затверджену назву із захищеним походженням.

Грана Падано: з чим їдять сир

Італійський сир Грана Падано подають як самостійну закуску з червоним вином, вермутами, шампанським, десертними напоями. Дуже часто його використовують для приготування салатів, пасти, супів, соусів, запіканок. Грана добре натирається, тому підходить для гарячих страв із м’яса, риби та овочів. До того ж, він чудово гармонує з десертами та фруктами, зокрема з виноградом, ананасами, грушами. Солонуватий пікантний смак із горіховими акордами вдало поєднується із солодким медом, джемами, вареннями.

 

Чим корисний Грана Падано: вплив на організм

Корисні властивості сиру визначає його висока поживність та цінний багатий склад. Регулярне споживання продукту наступним чином впливає на організм:

  • забезпечує «будівельним матеріалом» — білком, який швидко засвоюється;
  • містить амінокислоти, які сприяють виробленню травних ферментів та нормалізують процеси травлення;
  • до складу сиру входить багато вітамінів, а також кальцій, фосфор та йод — необхідні елементи для міцності кісток та зубів, відновлення структури волосся, здорового стану шкіри;
  • Грано містить ненасичені жири, які підтримують кровоносну систему та створюють сприятливий гормональний фон;
  • завдяки високому вмісту селену, йоду та інших цінних елементів, італійський сир допомагає зміцнювати імунітет.

Грана Падано — поживний, корисний та смачний сир, який варто додати до раціону правильного харчування. Він допоможе вам покращити травлення та імунітет, стан кісток, м’язової тканини та кровоносної системи, потурбується про красу вашого волосся та шкіри. Маючи італійський делікатес у холодильнику, ви завжди будете готові до приходу гостей, адже це готова закуска до вина, вермуту чи шампанського. Придбати якісний і смачний Grana Padano та інші італійські сири можна у мережі магазинів METRO — за доступною ціною, зручно та швидко!