Чому суп вийшов кислим?

Час читання - 8 хв.

Однакових рецептів немає, і в цьому полягає особливість кулінарного світу. Незважаючи на те, що батьківщина томатного супу ― Португалія, він зустрічається й в інших кухнях світу. Додавання місцевих інгредієнтів та трав дозволяє щоразу отримувати нові смаки. Чи готові з ними познайомитися?

Легкі та ситні, овочеві та м'ясні, гострі, дієтичні та кислі ― томатні супи бувають різні, та ця їх особливість досягається завдяки поєднанню різноманітних продуктів. Але найчастіше питання чому суп вийшов кислим виникає під час приготування класичного томатного з Італії. Якщо вас цікавлять секрети досягнення неймовірних смаків не тільки італійського томатного супу, тоді приєднуйтесь. Починаємо турне у світ ароматних наваристих супів з томатів.

Чому суп виходить кислим та як цього уникнути?

Щоб страва вийшла смачною, ароматною та ситною, акцентуємо вашу увагу на головних правилах приготування томатних супів від професіоналів:

  1. Продукти мають бути свіжими та бажано сезонними. Так ви отримаєте максимально насичений смак.
  2. Дотримуйтесь черговості додавання інгредієнтів згідно з рецептом. Овочі відрізняються швидкістю приготування, тому при закиданні всіх одразу, ризикуєте отримати одні перевареними, а інші ― напівсирими.
  3. Будьте обережні з приправами. І справа не лише в їхній кількості. Наприклад, сухі трави містять багато ароматичних сполук та додавати їх необхідно в процесі приготування. Свіжу зелень, як сіль та перець, вводять у кінці, інакше можна перебити смак страви.

Для шанувальників томатних супів варто відзначити ще одну причину, чому суп виходить кислим ― висока температура. Тільки при варінні на повільному вогні інгредієнти поступово віддають смаки та аромати, насичуючи бульйон повною мірою.

Італійський томатний суп: готує бренд-шеф METRO

Залежно від сезону, томатний суп готують зі свіжих ягід чи консервованих. Страва обов'язково вийде густою, ситною й ароматною, якщо слідувати рецепту. Бренд-шеф Олексій Міллер пропонує використати наступні інгредієнти:

  • томати METRO CHEF різані ― 800 г;
  • цибуля ріпчаста ― 2 шт.;
  • болгарський перець червоний ― 1 шт.;
  • оливкова олія METRO CHEF Extra Virgin ― 3 ст.л.;
  • часник ― 3 зубчика;
  • курячий бульйон ― 1,3 л;
  • свіжий базилік «Фермове» ― 2 гілочки;
  • петрушка свіжа ― 2 гілочки;
  • італійська суміш спецій METRO CHEF ― 4-6 г;
  • бальзамічний крем METRO CHEF ― 2 г;
  • сіль ― 1,5 ч.л.;
  • чорний перець мелений ― 1,5 ч.л.

Кількість порцій ― 4. Час приготування ― 45 хвилин. Детальний рецепт томатного супу від Олексія Міллера ви можете подивитись нижче. Також у відео бренд-шеф ділиться секретами досягнення відмінного гастрономічного смаку.

Мексиканський томатний суп

Вирушаючи в гастрономічну подорож Латинською Америкою, варто пам'ятати, що в основному тут готують гострі страви з перцем чилі, часником на насичених м'ясних бульйонах. Якщо готові здивувати свої смакові рецептори, тоді підготуйте наступні інгредієнти:

  • томати ― 6 шт.;
  • томатний сік ― 300 мл;
  • солодкий червоний перець ― 2 шт.;
  • курячий бульйон ― 2 л;
  • куряче філе ― 700 г;
  • авокадо ― 1 шт.;
  • гострий перець ― 0,5 стручка;
  • часник ― 4 зубці;
  • сік лайму ― 1 шт.;
  • кінза ― 1 пучок;
  • зелена цибуля ― 1 пучок;
  • твердий сир ― 25 г;
  • соняшникова олія ― 4 ст.л.

Кількість порцій ― 3-4. Час приготування ― 30 хвилин. Дійте за рецептом:

  1. Ошпарте томати окропом та зніміть з них шкірку. Подрібніть блендером.
  2. Солодкий перець обсмажте на сковороді, зніміть шкірку і наріжте тонкими слайсами. Додати до помідорів.
  3. На олії обсмажте цибулю, часник до 3-х хвилин, перекладіть до томатів. Подрібніть за допомогою блендера.
  4. Отриману томатну масу відправте в сотейник й на повільному вогні протушкуйте 5 хвилин, постійно помішуючи. Влийте томатний сік й бульйон. Додайте лавровий лист, спеції.
  5. Після закипання через 5-7 хвилин додайте куряче філе, порізане тонкими слайсами. Томіть разом ще 15-20 хвилин під кришкою.

У готовий суп додайте подрібнену зелену цибулю, сік лайма та кінзу. Посоліть, поперчіть. Якщо ви додасте багато лайму, то не дивуйтеся, чому суп вийшов кислим занадто. Тому покуштуйте суп перед цим, можливо додаткова кислота йому й не буде потрібна.

При подачі суп прикрасьте тертим сиром і слайсами авокадо. На заміну хлібу використовуйте кукурудзяні коржики.

Індійський томатний суп

На відміну від інших рецептів, індійський томатний суп відрізняється солодкуватим присмаком, хоча рецепт входить багато часнику. Підготуйте:

      томати ― 8 шт.;

      часник ― 8 зуб.;

      цибуля ― 2 шт.;

      кукурудзяний крохмаль ― 2 ст.л.;

      вода ― 0,5 л;

      вершкове масло ― 6 ст.л.;

      вершки жирні ― 4 ст.л.;

      цукор тростяний ― 1 ст.л.;

      хліб ― 2 ломтики;

      сіль, перець ― за смаком.



Кількість продуктів розраховано на 4 порції. Час приготування ― 45 хвилин. Основних кроків всього 4:

  1. Опустіть томати на хвилину в киплячу воду, потім холодну й шкірка зніметься без проблем. Наріжте та збийте блендером.
  2. Крохмаль змішайте з водою. На пательні без олії обсмажте хліб, нарізаний кубиками.
  3. На іншій пательні розтопіть вершкове масло, додайте лавровий лист та обмастіть лук з часником. Через 2-3 хвилин лист з часником виймати, а лук далі тушкуйте до прозорості. Влийте до неї томат, склянку води, посоліть та поперчіть. Дайте закипіти.
  4. Додайте крохмаль та продовжуйте готування ще 4-5 хвилин на повільному вогні. Потім введіть цукор та вершки та залиште лише на хвилину.
Готову страву розлийте в тарілки та прикрасьте підсмаженим хлібом. Смачного!