Тірамісу: класика та оригінальний рецепт
Тірамісу: класика та оригінальний рецепт
Час читання -3хв.
Сама назва цього ніжного італійського десерту tira mi su, що перекладається як «піднеси мене догори», свідчить: після порції тірамісу настрій стрімко поліпшується.

Цей ніжний італійський десерт, який готується без випічки, має одну чудодійну властивість. Сама назва tira mi su, що перекладається як «піднеси мене догори», свідчить: після порції тірамісу настрій стрімко поліпшується. Є декілька популярних версій того, хто і коли вигадав цю смакоту. Одна переконує нас, що знаменитий десерт вперше приготували на півночі Італії наприкінці XVII століття. Тосканський ерцгерцог Козімо III де Медічі, відомий ласун, перебував із візитом у регіоні та забажав незвичайного десерту. Кухарі вигадали першу версію тірамісу, яка завдяки герцогу розповсюдилася до Флоренції та Венеції. Легенда розповідає, що особливо смаколик припав до душі венеційським куртизанкам, які ласували тірамісу під час любовних утіх. Какао та кава дійсно мають тонізуючі властивості… Та не хотілося б нікого розчаровувати, але є досить переконлива версія того, що тірамісу не має давньої історії, десерт вигадали відносно нещодавно.

Скептики твердять, що в старовинних італійських рецептах немає нічого схожого на тірамісу, тому десерт з‘явився не так давно і «замаскувався» під традиційну страву з віковою історією.

Як би там не було, тірамісу треба і варто готувати — це дуже смачно та просто. Пропонуємо вам два рецепти — класичний, щоб відтворити вдома, та оригінальний, із додаванням соковитого «секретного» інгредієнта.

Тірамісу — рецепт у домашніх умовах

Традиційно до складу десерту входять лише декілька компонентів. Зокрема, сир маскарпоне, печиво савоярді, яєчні жовтки — це основа. Багато хто не любить додавати в їжу сирі яйця. Класичний італійський десерт можна приготувати і без них. Отже, записуйте кількість продуктів на велику порцію (для 4–5 осіб) тірамісу:

  • 250 г сиру маскарпоне;
  • 15–20 шт. печива савоярді;
  • 250 мл жирних вершків (не менше 33 %);
  • 120 г цукрової пудри;
  • 200 мл кави еспресо;
  • 3 ст. л. мигдального лікеру «Амаретто»;
  • кілька ст. л. какао.

Час приготування — 20 хвилин плюс кілька годин витримки у холодильнику.

Тірамісу — рецепт класичний покроковий

  1. Першочергово робимо каву — вона має вистигнути до моменту формування тірамісу. Варимо в турці або за допомогою кавоварки. У каву, коли вона вистигне, додаємо амаретто.
  2. Збиваємо вершки разом із цукровою пудрою до стану густого крему.
  3. Додаємо маскарпоне, збиваємо все разом на маленькій швидкості міксера.
  4. Беремо одну велику форму або 5 порційних. Починаємо складати тірамісу. Печиво вмочуємо в каву з лікером, викладаємо у форму, вкриваємо кремом — і так декілька шарів. Останнім шаром має бути крем.
  5. За допомогою сита рівномірно посипаємо тірамісу какао-порошком.
  6. Ставимо у холодильник на декілька годин, після чого насолоджуємося італійським десертом із класичним смаком.

Яблучний тірамісу— класика з незвичайним інгредієнтом

 Як здивувати вибагливих ласунів, які вже куштували всі відомі світові десерти? Пропонуємо вам цікавий рецепт приготування тірамісу, до якого додано ніжний яблучний прошарок. На 4–5 порцій тірамісу за цим рецептом знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 кислуваті яблука;
  • 250 г маскарпоне;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 15–20 савоярді;
  • 4 ст. л. лимонного соку;
  • 30 г гіркого шоколаду;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. цукрової пудри;
  • 0,5 ч. л. кориці.

Час приготування — 40 хвилин плюс кілька годин у холодильнику.

Рецепт тірамісу з яблуком:

  1. Яблука миємо, очищуємо від шкірки, ріжемо кубиками, тушкуємо на пательні з додаванням цукру протягом 20 хвилин. Не забуваємо помішувати. Додаємо свіжовичавлений сік лимона, корицю. Коли яблука стануть м’якими, вимикаємо вогонь та охолоджуємо.
  2. Далі діємо так само, як у попередньому рецепті. Збиваємо крем із маскарпоне, вершками, цукровою пудрою. Додаємо до нього 1 ст. л. лимонного соку.
  3. Збираємо десерт так само, за винятком того, що печиво не вмочуємо в каву, а другим шаром кладемо яблучне пюре. На пюре тонко викладаємо крем, потім знову печиво і так далі.  
  4. Посипаємо десерт тертим гірким шоколадом.
  5. Ставимо на кілька годин до холодильника.

Смачного!