Прадавня страва на вашому столі: готуємо сочевичний суп
Прадавня страва на вашому столі: готуємо сочевичний суп
Час читання -3хв.
Історії вживання людьми на різних континентах страв із сочевиці можна присвятити багатотомник. Але найголовніше те, що ця культура і досі популярна у кухнях різних країн світу.

 Сочевиця — найдавніша культура в кулінарній історії людства. Згадки про страви з сочевиці є у давньогрецьких книгах рецептів, у Біблії, суп із сочевиці смакували єгипетські фараони. Історії вживання людьми на різних континентах страв із сочевиці можна присвятити багатотомник. Але найголовніше те, що ця культура і досі популярна у кухнях різних країн світу.

У ній є майже все, що потрібно нашому організму, а сочевичний білок за своїми поживними властивостями не поступається м'ясному (плюс не містить жиру). Ця рослина — рекордсмен за кількістю заліза і фолієвої кислоти, містить необхідну нашому організму клітковину. Сочевиця незамінна у дієтичному та вегетаріанському харчуванні. Німці та італійці їдять наїдки з сочевиці на Різдво, а в Китаї та Індії це важлива частина національних кулінарних культур. Люблять страви з сочевиці і на Сході, і в Південній Америці, і в Австралії. У Туреччині є декілька різновидів сочевичних супів — їх варять із червоної та зеленої крупи, додаючи сік лимона та м’яту.

Пропонуємо вам два рецепти супу з сочевицею — перший надлегко відновити вдома, другий варіант сподобається власникам закладів харчування, які планують, приміром, оновити обіднє меню.

Сочевичний суп-пюре — рецепт турецької кухні

Кухня Туреччини славиться простими та смачними супами, які є досить незвичними для нашої кулінарної традиції. Зазвичай це не надто густі супи-пюре із різноманітних овочів та бобових. Чорбасі — суп по-турецьки — готують і з сочевиці, зокрема, червоної. Її не треба замочувати, вона не гірчить та дуже швидко розварюється.

На 5 порцій сочевичного супу знадобляться такі інгредієнти:

  • 150 г червоної сочевиці;
  • 1 стеблина цибулі-порей (біла частина);
  • 1 невелика морквина;
  • 150 мл перетертих томатів (або томатний сік);
  • 800 мл води;
  • рослинна олія для смаження;
  • 2 зубчики часнику;
  • сушений перець чилі;  
  • сіль та чорний мелений перець за смаком;
  • солодка паприка;
  • сік четвертини лимона;
  • половина пучка кінзи.

Час приготування — 20 хвилин.

Покроковий рецепт супу з сочевицею:

  1. Цибулю-порей, моркву та часник мілко наріжте — невеликими кубиками, цибулю поперек стебла.
  2. У каструлі з товстим дном розігрійте олію та смажте овочі на невеликому вогні.
  3. Додайте промиту та просушену на серветці сочевицю просто в каструлю, кілька хвилин просмажте овочі та сочевицю, помішуючи.
  4. Покладіть у каструлю спеції — третину чайної ложки сушеної паприки, чорний перець, третину чайної ложки солодкої паприки, сіль, за бажанням сушену м’яту, вона підсилить смак сочевиці.
  5. Додайте до каструлі томати та воду, доведіть до кипіння.
  6. Спробуйте на смак, вичавіть сік лимона, за потреби додайте сіль та спеції.
  7. Перебийте у пюре занурювальним блендером просто у каструлі, дайте покипіти ще кілька хвилин.
  8. Подавайте гарячим, посипавши подрібненою кінзою, з грінками з чорного хліба, натертими часником.

Сочевичний суп в індійському стилі

Індійська кухня, залежно від регіону, дуже різноманітна, але повсюдно до їжі додають фантастичну кількість спецій. Ми не будемо готувати екстремально гостру страву — це адаптований рецепт, що припаде до смаку будь-якому поціновувачу смачних перших страв. До речі, в Індії сочевичний суп називають «масурдал». Для індійської кухні характерне додавання до супів молочних продуктів, зокрема, вершків. Також не обійтися без спецій. Нам необхідна гарам масала — це суміш прянощів, традиційна для півночі Індії. Якщо немає готової суміші, то можна приготувати її самостійно. Для цього знадобляться:

  • 1 ч. л. зіри;
  • 1 ч. л. коріандру;
  • 2/3 ч. л. чорного перцю;
  • 2/3 ч. л. індійського лаврового листа;
  • 0,5 ч. л. кориці;
  • 0,5 ч. л. гвоздики;
  • 1/4 ч. л. кардамону;
  • 1/4 ч. л. мускатного горіха.

Це все потрібно перемішати. Можна зберігати у ємності з кришкою до двох місяців.

Отже, щоб приготувати 4 порції сочевичного супу, візьміть такі продукти:

  • 250 г червоної сочевиці;
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 великий томат;
  • 1 ст. л. свіжого тертого імбиру;
  • 3 ч. л. приправи гарам масала;
  • 3 ст. л. топленого вершкового масла;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 0,5 ч. л. сушеного чилі;
  • 50 мл вершків;
  • 3 зубці часнику;
  • 1 л води.

Покрокова інструкція:

  1. Поставте каструлю з водою на вогонь, всипте промиту сочевицю. Коли закипить, посоліть та додайте гарам масалу. Якщо є овочевий бульйон, то використайте його замість води.
  2. Беріться за приготування «душі» індійського супу — розігрійте топлене масло на сковорідці, додайте туди всі спеції — решту гарам масали, куркуму, чилі і тертий імбир. Трохи потримайте ароматну композицію на сковороді, інтенсивно помішуючи.
  3. Додайте до спецій терту моркву, порізані дрібно цибулю та часник. Обсмажуйте 5 хвилин.
  4. Останнім додайте до засмажки томат, з якого попередньо зніміть шкірку, потримавши 30 секунд в окропі. М’якоть помідора наріжте дрібним кубиком. Знову перемішайте овочі.
  5. Викладіть до каструлі вміст пательні, перемішайте та варіть разом 10 хвилин. Останніми додайте вершки та ще раз перемішайте.
  6. Подавайте гарячим. Наступного дня цей суп буде ще ароматнішим та ніжнішим.

Смачного!