Маринад для свинини із соєвим соусом — два варіанти приготування
Маринад для свинини із соєвим соусом — два варіанти приготування
Час читання -3хв.
Соєвий соус дуже популярний у світі. Він природним чином підсилює смак продуктів, прекрасно гармоніює з овочами, рибою та морепродуктами, рисом, м’ясом та куркою. Пропонуємо вам два рецепти маринаду з використанням класичного соусу із соєвих бобів.

Соєвий соус дуже популярний у світі. Він природним чином підсилює смак продуктів, прекрасно гармоніює з овочами, рибою та морепродуктами, рисом, м’ясом та куркою.

Цікаво, що винайшли соєвий соус китайські монахи у процесі того, коли намагалися… знайти заміну молочних продуктів, які було важко отримати в аскетичному побуті монастирів. Сталося це кілька тисяч років тому, і експерименти ченців із соєвими бобами зрештою привели до створення цього соусу.

Згодом винахід китайців перейняли їхні сусіди — японці, які трохи вдосконалили його. Саме цей момент можна вважати появою саме такого соєвого соусу, який ми вживаємо сьогодні. Його солонуватий смак знайомий кожному.

До Європи, де він також набув неабиякої популярності, соус потрапив завдяки голландським морякам, які в XVII столітті експортували його з Нагасакі.

Сьогодні його вживають як додаток до страв японської кухні, готують гарячі страви паназійської кухні, використовують як маринад для м’яса та риби тощо.

Соєвий соус чудово пом’якшує м’ясо, не руйнуючи його волокна й не перебиваючи природний смак. Це його ключова відмінність від оцту та майонезу, які найчастіше використовуються для маринаду. М’ясо, замариноване в соєвому соусі для смаження на грилі, сковороді, вогні, покривається апетитною хрусткою скоринкою та зберігає свою соковитість і аромат.

Існує два види соєвого соусу — світлий і темний. Вони різняться строком ферментації. Темний соус більш витриманий, гостріший, густіший. Саме його найчастіше використовують для маринування м’яса й подають до суші. Більш солоним світлим соусом, легким і приємним на смак, заправляють салати, доповнюють м’ясо та рибу, морепродукти, рис, макарони, овочі.

Пропонуємо вам два рецепти маринаду з використанням класичного соусу із соєвих бобів.

Свинина в духовці в маринаді із соєвим соусом

Цей рецепт — чудовий варіант для родини, у якій не менше трьох осіб і всі люблять смачне соковите м’ясо. Спробуйте хоча б раз цей рецепт, і ви набагато рідше купуватимете ковбасу чи готову шинку. Така буженина в соєвому соусі смакує і гарячою, і холодною. Тому радимо замаринувати й запекти шматочок побільше — це неймовірно смачно!

На 7–8 порцій знадобиться такий набір інгредієнтів:

  • 1,5 кг свиної лопатки чи ошийка;
  • 5 зубців часнику;
  • 4 лаврових листа;
  • 100 мл темного соєвого соусу;
  • сіль та чорний перець за смаком;
  • 1 лимон.

 

Час приготування, враховуючи маринування, — 16 годин.

Покроковий рецепт приготування свинини в духовці в маринаді із соєвого соусу:

  1. М’ясо вимити та висушити за допомогою паперових рушників.
  2. Нашпигувати свинину часником та лавровим листям, натерти невеликою кількістю солі та свіжозмеленого чорного перцю. Загорнути у фольгу, залишити в холодильнику маринуватися на ніч.
  3. Зранку дістати свинину, прибрати фольгу та залити соєвим соусом. Залишити маринуватися ще на кілька годин.
  4. Загорнути свинину у фольгу разом із дольками лимона, покласти на деко або у форму для запікання.
  5. Запікати у фользі в духовці 60 хвилин при 180 градусах.
  6. Коли година мине, прибрати фольгу та запікати м’ясо ще 20 хвилин до утворення апетитної скоринки.
  7. Дати вистигнути, не нарізати одразу. Подавати теплим чи холодним із хлібом, соусами, свіжими та маринованими овочами.

Ідеальне поєднання: маринад— соєвий соус, гірчиця, свинина

Цю рецептуру варто взяти до уваги не лише прихильникам пікніків та приготування свинини на вугіллі. Це швидкий та завжди вдалий маринад для гриль-ресторанів. Мінімум інгредієнтів, часу та завжди гарний результат без жодного сумніву! Гірчиця додає цьому маринадові пікантної гострої нотки.

Для 5 порцій свиного шашлику візьміть такі інгредієнти:

  • 1,5 кг свинини (можна взяти лопатку, ошийок, вирізку, реберця тощо);
  • 100 мл темного соєвого соусу;
  • 3 столові ложки солодкої гірчиці;
  • 1,5 столової ложки хмелі-сунелі;
  • 2 чайні ложки цукрової пудри;
  • кілька зубчиків часнику;
  • сіль, чорний перець за смаком.

 

Час маринування — 1 година, смаження шашлику — 15 хвилин.

Покроковий рецепт свинини із соєвим соусом та гірчицею:

  1. М’ясо ретельно миємо, сушимо паперовим рушником, нарізаємо на шматочки, зручні для нанизування на шампур.
  2. Готуємо маринад. Змішуємо соєвий соус, гірчицю, подрібнений часник, спеції. Обережно додаємо сіль, враховуючи, що соус доволі солоний.
  3. Заливаємо свинину маринадом із соєвим соусом, ретельно втираємо маринад у м’ясо. Залишаємо на годину.
  4. Смажимо шашлик на вугіллі чи електрогрилі.
  5. Подаємо із соусами, овочами, лавашем або рисом — в азійському стилі.

 

Смачного!