Як правильно нарізати гарбуз
Як правильно нарізати гарбуз
Час читання -4хв.
Часом гарбузи бувають настільки великими та твердими зовні, що розрізати їх зможе не кожен сильний чоловік. Ми навчимо вас, як впоратися навіть із найскладнішими випадками.

Гарбуз — овоч-символ, сезонний смаколик, який містить надто багато корисних речовин та вітамінів, щоб відмовлятися від страв із нього. Приготувати з гарбуза можна будь-що! Рагу з м‘ясом, солодку молочну кашу, чизкейк, цукати — це лише початок довгого списку смачних страв із гарбузом. Осінь — час, коли порядна українська господиня обов’язково заготує улюблений продукт на зиму — як-от, заморозить кубиками.

М’якоть гарбуза багата корисними складниками. Цей овоч, плід якого ботаніки називають ягодою, в Мексиці вирощували ще за 6 тисяч років до нашої ери. До Європи гарбуз потрапив завдяки іспанцям у XVI столітті. В Україні він з'явився дещо пізніше, і зараз цей близький родич кабачка вважається однією з популярних городніх рослин у всіх регіонах нашої країни.У складі гарбуза чимало рослинних цукрів, пектину, каротину. А також вітаміни групи В, вітаміни А, С, Е, К. Додавши до раціону страви із сонячним овочем, ви забезпечите себе калієм, кальцієм, фосфором, залізом. Розрізаючи плід, не варто викидати гарбузове насіння. У ньому високий вміст жирів і білків. Перед вживанням насіння треба просушити на аркуші паперу.

Але перш ніж насолодитися смаком та користю гарбуза, потрібно його почистити та розрізати. Щоб ця процедура не була надто виснажливою, скористайтеся нашими порадами.

Як легко нарізати гарбуз

Складніше доведеться тим, хто придбав чи виростив на городі гарбуза великого розміру. Чим більший плід, тим твердіша скоринка. Також жорсткість скоринки залежить від сорту гарбуза, з яким ви маєте справу.

Ось покроковий процес нарізки:

  • Щоб обробити великий гарбуз, спочатку розріжте його навпіл.
  • Акуратно вискребіть ложкою насіння й волокна.
  • За бажанням насіння можна відокремити від волокон, промити і висушити. Згодом, якщо насіння очистити та злегка підсмажити на сухій пательні, це буде чудова добавка до вишуканих салатів.
  • Діставши насіння й внутрішні волокна, переверніть половинку гарбуза на обробну дошку зрізом вниз і почніть зрізати шкірку. Перед тим, переконайтеся, що ніж гострий та має достатньо широке лезо. Тонкий чи тупий ніж може зісковзнути та поранити.
  • Слідом за шкіркою зріжте хвостик і щільні частини біля нього.· Далі очищений гарбуз поділіть ще на кілька частин, наріжте невеликими кубиками і пересипте їх у глибоку миску.
  • Все, можна готувати те, що ви запланували!

 

Зберігати нарізаний кубиками свіжий гарбуз варто в холодильнику. Миску з продуктом накрийте кришкою чи затягніть харчовою плівкою. Таку заготовку можна заморозити, помістивши у контейнери чи пакети на зіпах та поклавши до морозилки.

Як швидко нарізати гарбуз на Хелловін

Без цього атрибута День всіх святих — не справжній та не такий моторошний, як має бути. Але не кожен наважується зробити світильник із гарбуза, вважаючи, що це занадто складно. Скориставшись нашими лайфхаками, ви легко впораєтеся з тим, щоб зробити Джека-ліхтаря власними руками.

  1. Зріжте у гарбуза «кришку» — верхню частину. Зрізана частина має складати третину гарбуза.
  2. Із внутрішньої сторони кришки зріжте м'якоть, залишивши стінку товщиною 1–1,5 см. Кришечка знадобиться нам для завершення декору з гарбуза.
  3. Тепер ножем із коротким лезом або міцною ложкою дістаньте м'якоть із внутрішніх стінок плоду. Товщина стінок має залишитися не більше 2 см.
  4. Саме час вирізати мармизу нашому Джонові. Тут немає жодних правил — лише ваш смак та фантазія. Очі, рот, ніс має бути видно, робіть їх наскрізними.
  5. Коли прийде час, поставте всередину гарбуза запалену свічку чи помістіть лампочку (будьте обережні під час роботи з електроприладами)