Не тільки млинці: що їдять у Масляну

Не тільки млинці: що їдять у Масляну

Час читання -4хв.
Це давнє свято поєднує у собі елементи язичництва та християнства. А ще він є символом надії на те, що скоро настане весна і світ переможе імлу. Яка їжа характерна для цього свята, крім млинців – читайте далі.

Масляна (або ще Сиропуст, Колодій в Україні) – це пристосована до християнських правил язичницька традиція, яка дійшла до наших часів у трансформованому вигляді. Зберігши, в основному, святкові проявлення – застілля з млинцями та іншими стравами, хороводи, вогнища, веселощі. Загалом святкування кінця зими та настання весни характерне в тій чи іншій формі для багатьох європейських країн. Це дивовижно, але легендарний Венеційський карнавал також має стосунок до підготовки до Великого посту, чим і є, по суті, тиждень Масляної. Сама назва «карнавал» походить з латини, carnem vale означає «прощавай, м’ясо». В Чехії це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти. В Україні, яка славиться різноманіттям традицій в залежності від регіону, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень, Жирний тиждень. В незалежності від країни, цей тиждень – шанс смачно поїсти перед тим, як наступить Великий Піст аж до Великодня.

У православних церковних книгах зазвичай цей період називають інакше: м'ясопусним або сиропустним тижнем. В цей час, протягом тижня, всім віруючим дозволяється пекти млинці, а також вживати в їжу вершкове масло, молоко та яйця. Також дозволено рибу та всіляку випічку, мед, горіхи тощо. Тому на Масляну варто порадувати себе не лише млинцями. Хоча без них важко уявити цей тиждень, коли прийнято пекти величезну кількість млинців з різноманітними начинками, запрошувати гостей та гучно святкувати. Є десятки рецептів цієї страви – на молоці, на кефірі, на рисовому та картопляному відварах, заварні, дріжджові, безглютенові тощо. Є можливості для експериментів на Масляну, в рамках яких можна використати не лише пшеничне борошно, а й гречане, рисове, кукурудзяне. Якщо готувати на такій основі, у страві не буде глютену.

Що їдять на Масляну в Україні

В нашій країні Масляна – це не лише про смачні наїдки та веселощі. У язичницьких традиціях Колодій – це бог шлюбу, кохання та любощів. Саме на Колодія відновлюються сили, які були приспані протягом зими. Тому люди славили Сонце та готувалися до романтичних взажмин та створення в перспективі нових родин. Ці традиції йдуть корінням ще до часів Трипільської культури. Головними частуваннями в старовину були не млинці, а страви з сиру та інших молочних продуктів. Обов'язково ліпили вареники з сиром протягом усього тижня, робили сирники, сирні запіканки, якщо млинці — теж із сиром. Доречним буде також приготувати ліниві вареники (смачний сніданок для всієї родини!), яблука, запечені із сиром, медом та родзинками, сирну бабку тощо. Якщо хочеться більш вишуканої страви, яка відповідатиме давнім обрядам, приготуйте суп з плавленим сиром чи піцу з декількома видами сирів (за суттю це також ритуальний млинець).

Також на Колодія було прийнято готувати такі страви, як локшина, галушки, колотуха (традиційний молочний продукт української кухні, що виготовляється з пряженого молока). На столі у наших предків були також кисіль на молоці та каші, також на молочній основі. Наші предки дозволяли собі навіть сало у цей смачний тиждень. З національним продуктом готували страву під назвою колотуха. Для неї сало, нарізане кубиками, підсмажували на пательні та заливали сумішшю молока, сметани, яєць та борошна. Виходило щось середнє між пухким омлетом та ситним пирогом.

Що їдять на масляну, крім млинців

Недарма Масляну прозвали в народі «ненажерливим тижнем», бо в цей час їсти можна було стільки, скільки влізе! Сьогодні традиційне святкування Масляної не таке грандіозне, як раніше, але все ж таки основні традиції та звичаї збереглися в слов'янських сім'ях і донині. Але це правило актуально для тих, хто збирається постувати до Великодня – обмежувати себе в їжі, відмовлятися від скоромних страв. Тому не варто ризикувати талією, але поласувати в межах розумного цілком можна. Обов’язково приготуйте побільше млинців та панкейків, а ще подайте родині та гостям страви та продукти:

  • яйця;
  • риба, чорна та червона ікра;
  • оладки та ватрушки, вареники та збитні;
  • різні солодощі;
  • пироги та пиріжки;
  • мед із горіхами;
  • фрукти – свіжі та сушені;
  • кисіль, компот, узвар тощо.

Смачного та зі святом!